Daugiau nei 250 žmonių žuvo trečiadienį, kai IS surengė virtinę mirtininkų atakų ir šaudynių provincijos sostinėje as Suvaidoje ir nuo jos į šiaurę bei pietus esančiuose kaimuose.

„Po atakų buvo pagrobti mažiausiai 36 drūzų moterys ir vaikai“, - informavo „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), turinti platų informacijos šaltinių tinklą Sirijoje.

Keturioms iš pagrobtų moterų vėliau pavyko pasprukti, o dvi žuvo, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Anot jo, rajone, kurį atakavo džihadistai, buvo pasigesta ir 17 vyrų, tačiau kol kas neaišku, ar jie taip pat buvo pagrobti.

Ir Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR, ir Sirijos naujienų tinklalapis „Sweida24“ nurodė, kad džihadistai pagrobė 20 moterų ir 16 vaikų.

IS neprisiėmė atsakomybės už įkaitų paėmimą, apie tai taip pat nėra jokios informacijos ir džihadistų propagandos ruporuose.

2014 metais žaibišką puolimą surengę IS kovotojai užėmė didelę dalį Sirijos bei kaimyninio Irako ir paskelbė ten įkūrę „kalifatą“.

Šiuo metu džihadistai jau yra praradę beveik visas anksčiau kontroliuotas teritorijas. Tačiau jie vis dar aktyviai veikia pavienėse, izoliuotose Sirijos dykumos zonose, įskaitant as Suvaidos provincijos šiaurės rytus, atskiras zonas kaimyninėje Daraa provincijoje ir toliau į rytus, prie sienos su Iraku esančius rajonus.

Rusijos palaikomos Sirijos režimo pajėgos ilgiau nei savaitę vykdo intensyvų džihadistų kontroliuojamos Daraa provincijos puolimą.

As Suvaidoje, kurią beveik visą kontroliuoja Damasko vyriausybė, gyventojų daugumą sudaro drūzų bendruomenė. Ši provincija iki šiol buvo gana izoliuota nuo karo, niokojančio šalį nuo 2011-ųjų.

Praėjusios savaitės išpuoliai buvo daugiausiai gyvybių nusinešusios atakos šioje provincijoje ir vienos kruviniausių IS atakų Sirijoje.