Garsus dirigentas Valerijus Gergijevas vadovavo Sankt Peterburgo Marijos teatro orkestrui, jam atliekant Johanno Sebastiano Bacho, Sergejaus Prokofjevo ir Rodiono Ščedrino kūrinius rusų kariams, vyriausybės ministrams ir žurnalistams.

Violončelininkas Sergejus Rolduginas – asmeninis prezidento Vladimiro Putino draugas, neseniai įtrauktas į skandalą dėl nutekintų „Panamos popierių“, – grojo solo romėnų amfiteatre, kur mažiau nei prieš metus džihadistai iš „Islamo valstybės“ (IS) rengė masines egzekucijas.

„Ačiū už nuostabų šiandienos humanitarinį aktą – koncertą Palmyroje, išvaduotoje nuo teroristų“, – koncerto pradžioje per transliaciją iš Rusijos sakė V.Putinas.

„Matau tai kaip dėkingumo, atminimo, vilties ženklą“, – sakė jis.

Britų užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas koncertą pavadino „neskoningu bandymu nukreipti dėmesį nuo milijonų sirų tebesitęsiančių kančių“, kai per antskrydžius, dėl kurių kaltinamos režimo pajėgos, perkeltųjų asmenų stovykloje prie sienos su Turkija žuvo mažiausiai 28 civiliai žmonės.

„Tai rodo, kad nėra tokių gelmių, į kurias šis režimas nenusileis. Atėjo laikas tiems, kas gali daryti įtaką Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, pasakyti „gana“, – pridūrė Ph. Hammondas, netiesiogiai nurodydamas B.al Assado pagrindinę sąjungininkę Rusiją.

Rusų antskrydžių ir specialiųjų sausumos pajėgų remiami Sirijos kariai į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Palmyrą iš IS atkovojo kovo mėnesį, suteikdami didelę propagandinę sėkmę ir Damaskui, ir Maskvai.

Rusijos armijos išminuotojai praėjusį mėnesį sakė, kad pašalino visas minas iš šios vietos, vadinamos „Dykumos perlu“, kur džihadistų kovotojai sprogdino senovines šventyklas ir plėšė archeologines vertybes.

Kremlius, šildydamasis šlovės spinduliuose dėl Palmyros atgavimo – vieno reikšmingiausių pasiekimų nuo Vakarų kritikuojamos bombardavimo kampanijos B.al Assadui paremti pradžios rugsėjo mėnesį – atvežė į koncertą užsienio žurnalistus.

V.Putinas sakė, jog šį koncertą vertina kaip vilties ženklą „ne tik dėl Palmyros atgimimo kaip kultūrinės vertybės visai žmonijai, bet ir dėl pamatymo, kaip šiuolaikinė civilizacija atsikrato baisios tarptautinio terorizmo rykštės“.

Rusijos Ermitažo muziejaus direktorius Michailas Piotrovskis žurnalistams įvykio vietoje sakė, kad „Palmyra yra sužeista, bet nenužudyta“, ir pažadėjo padėti ją atkurti.

V.Gergijevas yra vienas garsiausių dirigentų pasaulyje, bet sulaukė neigiamos reakcijos Vakaruose dėl tvirto Kremliaus palaikymo, ir jo gastroles kartais trikdo protestuotojai.

S.Rolduginas, V.Putino vyresniosios dukters krikštatėvis, kaip paaiškėjo balandį paviešinus vadinamuosius Panamos popierius, vadovavo didžiulei ofšorinei imperijai, kuri kontroliuoja maždaug 2 mlrd. dolerių (1,75 mlrd. eurų), bet Rusijos lyderis jį tvirtai gynė.

Koncertas Palmyroje yra ne pirmasis, kuris įvyko prieštaringai vertinamų Rusijos kariškių operacijų vietoje ir kuriam dirigavo V.Gergijevas.

2008 metais šis osetinas iš Rusijos Šiaurės Osetijos dirigavo koncertui Cchinvalyje, pagrindiniame Gruzijos separatistinio regiono Pietų Osetijos mieste, kuris smarkiai nukentėjo per tais metais įvykusį trumpą Rusijos ir Gruzijos karą.

V.Gergijevas taip pat dirigavo 2012 metų labdaros koncertui Tokijuje, skirtam Fukušimos tragedijos aukoms, o 2004-aisiais vadovavo labdaros gastrolėms, per kurias buvo renkami pinigai žudynių Rusijos Beslano mokykloje aukoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)