Netoliese miesto darytas nuotraukas paviešinusi naujienų agentūra „Ikhbariya“ skelbia, kad pajėgos jau pasiekė patį miesto centrą.

Sirijos kariuomenė, remiama Rusijos oro antskrydžių, maždaug prieš dvi savaites pradėjo puolimą Palmyrai atsikovoti. Palmyra yra įtraukta į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Miestas žinomas dėl savo gerai išsilaikiusių antikinių griuvėsių.

IS Palmyrą užėmė 2015 metų gegužę. Džihadistai čia susprogdino daug vertingų istorinių objektų.

Anksčiau šią savaitę vyriausybės pajėgos sugebėjo užimti kelias aukštumas aplink tą miestą, kuriame esantis senovinių griuvėsių kompleksas yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Sirijos armija atakuoja jau kelias dienas, mėgindama užimti Palmyrą.

Valstybinė televizija parodė reportažą, atsiųstą jos žurnalisto, nušviečiančio Sirijos kariuomenės veiksmus, kuriame jis matomas kalbantis prie įvažiavimo į Palmyrą.

Reporteris sakė, kad ketvirtadienio vidurdienį įnirtingiausios kautynės vyko prie archeologinio komplekso miesto pietvakariniame pakraštyje.

Vienas neįvardytas Sirijos karys sakė televizijai, kad jis nori perduoti žinią „Islamo valstybei“: „Būsite sutraiškyti po Sirijos arabų armijos kojomis.“

Irakas pradeda puolimą

Irakas pradėjo seniai lauktą karinę operaciją, per kurią bus mėginama susigrąžinti šiaurinį Mosulo miestą, kontroliuojamą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų, pranešė vienas kariuomenės atstovas.

Jungtinio karinio štabo atstovas brigados generolas Yahya Rasoolas sakė, kad Irako pajėgos ketvirtadienio rytą užėmė kelis kaimus prie Mahmūro miesto, esančio į rytus nuo Mosulo.

Pasak Y.Rasoolo, JAV vadovaujama koalicija atakuojančioms antžeminėms pajėgoms teikia palaikymą iš oro, bet daugiau detalių neatskleidė.

Kol kas neaišku, kiek gali trukti ši sudėtinga ir daug išteklių reikalaujanti operacija.

Apie milijoną gyventojų turintis Mosulas yra už 360 km į šiaurės vakarus nuo Bagdado.

Antrasis didžiausias Irako miestas į „Islamo valstybės“ kovotojų rankas pateko 2014 metų birželį per žaibišką džihadistų puolimą. Mosulas taip pat yra didžiausias IS paskelbto „kalifato“ miestas.