Jau ilgiau negu savaitę Rusijos vykdoma bombardavimo kampanija Sirijos opozicijai sukūrė naują tikrovę. Sukilėliai sako, kad tais smūgiais siekiama susilpninti spaudimą prezidentui Basharui al Assadui, o ne sutriuškinti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) arba kitus kovotojus, kaip teigia Maskva.

Rusijos aviacijos smūgiai, kurie yra kur kas galingesni negu rengiami Sirijos kariuomenės, buvo nukreipti į kelis svarbius frontus, tarp jų ir į sukilėlių bazes palei sieną su Turkija. Tą regioną opozicija laikė gana saugiu, nes Sirijos oro pajėgos vengdavo ten skraidyti.

Sukilėlių – tiek nuosaikiųjų, tiek islamistų ir radikalų – grupėms teko evakuoti kai kurias bazes ir perkelti šaudmenų sandėlius, sakė opozicijos aktyvistai ir sukilėlių vadai. Sukilėliai ragina savo šalininkus regione, tokius kaip Persijos įlankos šalys ir Turkija, padidinti jiems teikiamą palaikymą – pavyzdžiui, aprūpinti modernesne ginkluote, įskaitant priešlėktuvines raketas.

Daugelis perspėja, kad Rusijos intervencija tik sustiprins ekstremistus, tokius kaip „Islamo valstybė“ ir „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „al Nusra Front“, skatindama žmones pereiti į jų pusę. Tuo metu jau dabar į sunkią padėtį patekusios nuosaikiosios jėgos bus toliau silpninamos.

„Tajammu Alezzah“ vadas majoras Jamilas al Salehas sakė, kad jos pajėgos turėjo persikelti į saugesnes teritorijas po to, kai 22 kovotojai buvo sužeisti per aviacijos smūgius, bet jie neatsitraukė iš priešakinių pozicijų al Latamnos miestelyje į šiaurę nuo Hamos. Sukilėlių vadas pridūrė, kad šiais antskrydžiai buvo aiškiai siekiama pakreipti jėgų pusiausvyrą tame regione vyriausybės naudai.

„Režimas tikriausiai atsiims šią teritoriją, patyręs daug pralaimėjimų“, – naujienų agentūrai sakė Sirijos armijos dezertyras, pavarde Al Salehas (Salehas). Jis pridūrė, kad kariuomenė trokšta iškovoti pergalių ir „pakelti režimo pajėgų bei šabihų (vyriausybę palaikančių kovotojų) dvasią“.

Rusija, kuri yra ilgametė B.al Assado sąjungininkė, tvirtina, kad jos kampanijos vienintelis uždavinys – išstumti islamistus kovotojus. Maskva tikina atakuojanti „Islamo valstybę“ ir kitas radikalias grupuotes, tokias kaip „al Nusra Front“ arba „Ahrar al Sham“.

Kai kurių aviacijos smūgių taikiniai iš tikrųjų buvo IS kovotojai. Antradienį padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad Rusijos karo lėktuvai per ankstesnę parą įvykdė 34 antskrydžius „Islamo valstybės“ užimtame Palmyros mieste ir jo apylinkėse šalies centrinėje dalyje. taip pat džihadistų faktinėje sostinėje ar Rakoje.

Vis dėlto vienas „Islamo valstybės“ narys neigė, kad Rusijos aviacija smogė kurioms nors iš jo grupuotės pozicijų.

„Mums naudingas šis karas ir šios (besivaržančios) koalicijos“, – kovotojas, nesutikęs atskleisti savo vardo, sakė kalbėdamasis per „Skype“.

Rusai, jau surengę per šimtą kovinių skrydžių, sutelkė dėmesį į vietoves šiaurės rytinėje Idlibo ir centrinėse Hamos bei Homso provincijose, kurios visos yra strategiškai svarbios kautynėse tarp sukilėlių ir Sirijos kariuomenės.

SOHR ir aktyvistai Sirijoje sakė, kad dauguma tų smūgių teko pozicijoms, užimtoms aljanso „Jaish al Fatah“, kuriam priklauso tiek griežtosios linijos islamistų grupuotės, tokios kaip „al Nusra Front“, tiek nuosaikiosios jėgos, tokios kaip Vakarų šalių palaikoma Laisvoji Sirijos armija.

Antradienį Rusijos URM atstovė Marija Zacharova pabrėžė, kad per tą kampaniją atakuojamos tik kovotojų grupuotės, bet iš jos pasisakymo buvo galima suprasti, kad į tą kategoriją patenka įvairių pakraipų grupės.

„Tos grupuotės yra kintančios ir nuolat mutuoja“, – ji sakė Maskvoje.

„Jeigu jis kalba kaip teroristas, veikia kaip teroristas ir kovoja kaip teroristas – tuomet jis yra teroristas“, – pridūrė atstovė, atkartodama žodžius, kuriuos praeitą savaitę Jungtinėse Tautose išsakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas savo interviu, kurį pirmadienį transliavo Beirute įsikūrusi televizija „al Mayadeen“, atkreipė dėmesį į Saugumo Tarybos rezoliucijas, smerkiančias „Islamo valstybę“, „al Nusra Front“ ir kitas „su „al Qaeda“ susijusias grupuotes“, kurios pateisina Rusijos vykdomą aviacijos bombardavimą Sirijoje, nors tos rezoliucijos nesuteikia mandato imtis karinių veiksmų.

„Jeigu smogiate (IS), „al Nusra Front“ arba „Ahrar al Sham“, vis tiek veikiate Saugumo Tarybos rezoliucijos pagrindu“, – sakė jis.

JT rezoliucijoje „Ahrar al Sham“ konkrečiai neminima, bet Sirijos vyriausybė visus sukilėlių judėjimus laiko „teroristiniais“, todėl tikėtina, kad ministras turėjo omenyje įvairias grupuotes, laikytinas legitimiais taikiniais pagal tuos dokumentus.

Libano laikraštis „al Akhbar“, palaikantis glaudžius ryšius su Sirijos vyriausybe, citavo neįvardytą aukšto rango sirų kariškį, kuris sakė: „Visi tie, kas nukreipia ginklus prieš Sirijos armiją, yra taikiniai“ Rusijos vykdomoje kampanijoje. Pasak jo, per aviacijos reidus atakuojamos sukilėlių bazės Idlibo, Hamos ir Homso provincijose, taip pat buvo užtikrintas vakarinės Latakijos provincijos, kuri yra B.al Assado ir alavitų religinės mažumos tvirtovė, saugumą.

Kaimyninėje Tartuso provincijoje, esančioje į pietus nuo Latakijos, veikia Rusijos karinių jūrų pajėgų bazė, kurioje yra apie 3 tūkst. karių.

Į atsargą išėjęs Libano armijos generolas Hishamas Jaberas, susipažinęs su Sirijos kariuomenės padėtimi, sakė, kad Rusijos karinės kampanijos tikslas – išstumti sukilėlius iš centrinio regiono ir apsaugoti pajūrio regionus.

H.Jabero nuomone, rusai suvokia, jog neįmanoma visiškai atkurti B.al Assado statusą, kokį jis turėjo prieš karą.

„(Tačiau) jie nori, kad Sirijos režimas prie derybų stalo eitų savomis kojomis, o ne važiuotų neįgaliųjų vežimėliu“, – aiškino kariškis ir pridūrė, kad Rusijos aviacija suteikė galimybę Sirijos armijai pradėti antžeminę operaciją.

Pasak aktyvistų, Sirijos oro pajėgų smūgiai dažnai vykdomi tose pačiose vietose, kurias anksčiau bombardavo Rusijos lėktuvai, tačiau rusų aviacijos smūgiai būta daug galingesnių. Sirijos šiaurėje gyvenęs aktyvistas Assadas Kanjo, dabar persikėlęs į Turkiją, sakė, kad rusai pasirinkdami taikinius veikiausiai naudojasi ta pačia žvalgybos informacija, kurią turi Sirijos vyriausybė.

SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas. sakė, kad jo organizacija gavo informacijos, kad per Rusijos antskrydžius žuvo bent 31 „Islamo valstybės“ ir 15 „al Nusra Front“ kovotojų, taip pat 50 civilių. Tuo tarpu Rusijos URM atstovė M.Zacharova neigė, kad per tuos smūgius buvo aukų tarp civilių.

Rusijos vykdomi bombardavimai tapo nauja grėsme gyventojams opozicijos kontroliuojamose teritorijose per konfliktą, besitęsiantį nuo 2011 metų kovo ir nusinešusį jau per 250 tūkst. žmonių gyvybių. Dar apie 11 mln. žmonių – beveik pusė Sirijos prieškario gyventojų – buvo priversti palikti savo namus.

Sarakibo mieste Idlibo provincijoje 23 metų Raghda Ghanoum ir jos bendradarbiai įrenginėjo savanorių medikų kliniką, teikiančią pagalbą nukentėjusiems per antskrydžius.

„Kai kurie žmonės išsigandę. Jie sako, kad kelioms dienoms paliks savo namus ir pažiūrės, kas bus toliau“, – sakė ji, pridūrusi kad kiti kliausis požeminėmis slėptuvėmis.

Ekspertai ir opozicijos aktyvistai sakė, kad nuosaikiųjų sukilėlių grupės, kurios jau dabar yra silpniausia konflikto šalis, turbūt labiausiai nukentės nuo Rusijos kampanijos. Tie sukilėliai dažnai prisideda prie griežtosios linijos grupuočių, kurios yra stipresnės ir geriau ginkluotos.

„Vidurinioji grandis (opozicijoje) vis labiau nyksta“, – sakė saugumo ir gynybos studijų instituto „IHS Jane's“ terorizmo ir partizaninio karo tyrimų padalinio vadovas Matthew Henmanas.

Rusijos kampanija šį procesą gali paspartinti, pridūrė jis.

„Tenka rinktis – ar tęsti kovą kartu su nuosaikesnėmis grupėmis ir būti nušluotam, ar prisidėti prie kurių nors iš stambesnių žaidėjų, kuriais vis labiau tampa griežtesnės linijos islamistų grupės“, – aiškino ekspertas.

Turtingosios regiono šalys, ypač Persijos įlankos valstybės, tikriausiai padidins pagalbą lėšomis ir ginklais, teikiamą islamistų grupuotėms, tokioms kaip „al Nusra Front“ ir jos sąjungininkėms „Ahrar al Sham“ bei „Jaish al Islam“, kad sudarytų atsvarą Rusijos intervencijai.

Demonstruodamos vienybę, „Ahrar al Sham“ ir 40 kitų sukilėlių grupuočių – islamistų ir nuosaikiųjų – pirmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame vadino Rusijos intervenciją nauja Sirijos okupacija ir tvirtino pradedančios „išsivadavimo karą“. Grupuotės taip pat ragino savo sąjungininkus regione vieningai jas palaikyti.

Vienas opozicijos aktyvistas Homse, žinomas Bebarso al Talawy slapyvardžiu, sakė, kad Sirijos pajėgos atrodo labiau pasitikinčios savimi po Rusijos antskrydžių. Sirijos aviacija, praeitą savaitę mėčiusi sprogmenų prikrautas statines, dviejuose kaimuose barstė atsišaukimus, raginančius sukilėlius pasiduoti vyriausybės daliniams.

Rusijos aviacijos smūgiai siunčia žinią, kad „kiekvienas, kuris gyvena už Assado kontroliuojamų teritorijų, tampa taikiniu – ar būtų civilis, opozicijos kovotojas, ar islamistas.“

„Tai privers daugiau sirų emigruoti arba privers kovotojus pasiduoti“, – aiškino jis.

Pats B.al Talawy irgi ketina palikti Homsą, jau trejus metus gyvenantį apsiausties sąlygomis, pabrėždamas, kad negali „veltui iššvaistyti dar penkerių savo gyvenimo metų“.

„Tik džihadistų pajėgos bus gausios“, – pridūrė jis.

Tačiau savanorė iš Sarakibo R.Ghanoum neplanavo palikti savo miesto, o antžeminio puolimo grėsmė jai, kaip ir sukilėliams, neatrodo bauginama.

„Tiesiog tai reiškia, kad bus daugiau ginklų“, kurių sukilėliai galės pagrobti ir tęsti kovą, sakė ji.