Su APES naujienų agentūra kalbėjęs IOM vadovas Williamas Lacy Swingas mano, kad Europos Sąjunga (ES) turėjo visas reikiamas priemones prieglobsčio prašytojų srautui suvaldyti, tačiau joms koją pakišo prieš migrantus nukreiptos pažiūros.

Pagal IOM duomenis, per dvi pirmąsias sausio savaites daugiau nei 24 tūkst. migrantų Viduržemio jūra atplaukė į Graikiją ir Italiją. Į Europą jau atvyko daugiau nei vienas milijonas migrantų.

Anot W. L. Swingo, šiuo metu atvykstančių žmonių skaičius palyginti yra sumažėjęs, tačiau dabar yra kelionėmis jūra nepalankus metų laikas. Orams pagerėjus į Europą traukiančių žmonių skaičius gali vėl išaugti.

IOM vadovo nuomone, migrantų skaičių šiais metais sumažės, jei bus rastas sprendimas dėl penkerius metus trunkančio karo Sirijoje.

Švedijos sienų kontrolė ir Danijos ketinimas padengti migrantų apgyvendinimo išlaidas iš jų konfiskavus turtą, kurio vertė viršija pusantro tūkstančio dolerių, W. L. Swingo teigimu, yra nepriimtini.

Paklaustas apie įvykius Kelne, IOM vadovas pareiškė pasipiktinimą dėl tokio migrantų elgesio, tačiau priminė, kad negalima visos populiacijos teisti dėl kelių žmonių padarytų nusikaltimų.

JAV vadovaujamas aljansas kitą savaitę Paryžiuje aptars kovą su IS

JAV vadovaujamo aljanso narės kitą savaitę Paryžiuje tarsis, kaip galėtų sustiprinti savo kovą su radikalia grupuote „Islamo valstybė“ (IS), praneša agentūra „Reuters“.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas ketvirtadienį sakė, kad pokalbiuose dalyvaus jo kolegos iš JAV, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos. „Mes žiūrėsime, kaip galime padidinti savo pastangas Irake ir Sirijoje“, – sakė jis.

Anot ministro, IS Irake traukiasi. Prancūzijos aviacija naktį Mosule atakavo grupuotės telekomunikacijų centrą. Mosulas yra didžiausias miestas, kurį Irake kontroliuoja IS.

Ekstremistai yra užėmę ir didelę dalį kaimyninės Sirijos. IS kaltinama daugybe išpuolių, tarp jų – teroro aktu Paryžiuje lapkričio viduryje, per kurį žuvo 130 žmonių.

Prancūzija dalyvauja JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžiuose prieš IS pozicijas Irake ir Sirijoje.