Sirijos karinį oro uostą netoli sostinės Damasko vėlyvą šeštadienį sukrėtė sprogimai, kurie nusinešė dvi gyvybes, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Kariniam oro uostui vakariniame Damasko Mazos priemiestyje „galbūt smogė Izraelio raketa, kuriai pataikius į šaudmenų sandėlį nugriaudėjo sprogimų virtinė“, naujienų agentūrai AFP sakė padėtį šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Žuvo du režimo kovotojai, buvo sužeisti dar 11; kai kurių iš jų būklė yra kritinė“, – sakė R. Abdel Rahmanas. Jis nenurodė tų asmenų tautybių bei nepasakė, ar jie priklausė kovotojų grupuotėms, ar vyriausybės pajėgoms.

Izraelio kariuomenės atstovė savo ruožtu sekmadienį atsisakė pakomentuoti šį incidentą.

AFP korespondentai Damaske sakė girdėję kelis sprogimus naktį, tačiau sekmadienio rytą, pasak jų, padėtis buvo rami.

Tuo tarpu valstybinė Sirijos žiniasklaida pranešė, kad įvyko techninis incidentas šaudmenų sandėlyje, tačiau apie aukas jokios informacijos nepateikė.

Tame oro uoste yra įsikūrusi Sirijos oro pajėgų žvalgyba, o 2017 metų pradžioje Damasko režimas buvo apkaltinęs kaimyninį Izraelį bombardavus šią bazę.

Šaltinis iš Sirijos kariuomenės nurodė, kad „Mazos oro uostas nebuvo Izraelio agresijos taikinys“, šeštadienį pranešė oficiali naujienų agentūra „Sana“.

„Buvo girdimi sprogimai dėl netoli oro uosto esančiame šaudmenų sandėlyje driokstelėjusio sprogimo, kurį sukėlė elektros trumpasis jungimas“, – tvirtino tas šaltinis.

Izraelis vengia tiesiogiai kištis į konfliktą, tačiau pripažįsta, jog Sirijoje yra surengęs kelias dešimtis oro smūgių, kad sustabdytų tai, ką vadina pažangios ginkluotės tiekimu savo priešui Libano šiitų sukarintam judėjimui „Hezbollah“.

Izraelis taip pat nori užkirsti kelią savo priešininkui Iranui įsitvirtinti kariniu atžvilgiu Sirijoje. Ištisa virtinė antskrydžių, per kuriuos Sirijoje žuvo iraniečių, buvo priskirti Izraeliui.

Anksčiau šią savaitę Izraelis pakartojo savo grasinimą smogti Irano kariniams taikiniams Sirijoje.

„IDF (Izraelio gynybos pajėgos) ir toliau imsis griežtų bei ryžtingų veiksmų prieš Irano bandymus dislokuoti pajėgas ir pažangias ginklų sistemas Sirijoje“, – pareiškė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

Liepą Sirija apkaltino Izraelį bombardavus kariuomenės pozicijas šiaurinėje Alepo provincijoje. Pasak SOHR, tąkart žuvo mažiausiai devyni Damasko režimui lojalių pajėgų kovotojai.

Per daugiau kaip septynerius metus vykstantį konfliktą Damasko režimas iškovojo virtinę pergalių prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ir įvairias sukilėlių grupes. Dabar vyriausybė kontroliuoja du trečdalius šalies teritorijos.

Sirijos karius remia Rusijos ir Irano kariuomenės, libaniečių „Hezbollah“, irakiečių, iraniečių bei afganų kovotojai.