Sami Salehas sako, kad šiuo metu jau net nebesvarbu, kokia bus ateities Sirija, svarbu, kad ten galėtų gyventi žmonės. Jo nuomone, Sirijai tikriausiai gresia Irako scenarijus, kai galiausiai bus pasiekta trapi taika, bet visuomenė liks susiskaldžiusi ir priešiška.

„Sirijoje išaugs psichologiškai traumuotų žmonių karta. Juk tie vaikai, kurie klausosi bombų sprogimų, niekada neužaugs normaliais žmonėmis. Libijoje visa tai bent pasibaigė gana greitai, Sirijoje visa tai tęsiasi beveik trejus metus. Treji metai – pilni baisiausių dalykų, kuriuos sunku užmiršti. Niekas nežino, koks būtų geriausias scenarijus mano šaliai, bet, manau, pirmas dalykas, kuris turi įvykti – karas turi turi būti sustabdytas, žudynės turi sustoti, žmonės neturi mirti kiekvieną dieną. Dabar jau jokio skirtumo, ar šalis bus suskaldyta, ar vieninga, ar dar kitokia – svarbiausia, kad žmonės ten galėtų gyventi“, - DELFI sakė Sami Salehas.

Nesitiki greitos karo baigties

Sami Salehas dirba ir gyvena Lietuvoje, tačiau jo šeima išsibarsčiusi nuo Sirijos iki Egipto ir Saudo Arabijos. Pats pašnekovas sako, kad savo šalyje nebegyvena apie šešerius metus: jis dirbo įvairiose užsienio valstybėse, kol galiausiai keliai atvedė į Lietuvą.

„Iš Sirijos išvažiavau dar prieš prasidedant visiems neramumams, bet dažnai joje lankiausi. Revoliucija ir po to sekę įvykiai sulaiko mane nuo grįžimo“, - sakė Sami Salehas.

Klausiamas apie Siriją krečiantį pilietinį karą, pašnekovas sakė nesitikintis, kad karas greitai liausis, mat tiek B. al Assado režimas, tiek sukilėliai turi savo rėmėjus: pirmąjį remia Rusija, Iranas ir Libano „Hezbollah“, o sukilėlius – JAV, Europa ir arabų šalys, daugiausia Saudo Arabija ir Kataras.

Pasak jo, vienai pusei sustiprėjus, priešininkai pradeda gauti daugiau paramos ir jėgos vėl išsilygina. Todėl pilietinis karas tęsiasi jau dvejus metus.

Klausiamas, kokį scenarijų mato Sirijai ir ar galėtų šioje šalyje likti B. al Assado režimas, Sami Salehas teigia tiesiog nežinantis. Jo nuomone, B. al Assado režimas galbūt išsilaikys mažesnėje Sirijos dalyje, tačiau kita dalis, pasak Sami Saleho, tikriausiai liks sukilėlių ir jų vadovybės rankose.

„Manau, kad B. al Assadas tikrai nebegalės valdyti visos Sirijos, nes didelė šalies dalis jau dabar kontroliuojama sukilėlių ir visokių partijų bei grupuočių. Galbūt B. al Assado režimas galėtų valdyti mažesnę Sirijos dalį, esančią Vakaruose. Toks scenarijus įmanomas, bet manau kad kontroliuoti visos šalies jis jau nebepajėgs“, - svarstė pašnekovas.

JAV domina ne tik B. al Assadas, bet ir teroristai?

Kalbėdamas apie sukilėlius, Sami Salehas sako, kad, jo nuomone, dalis jų yra senojo režimo kopija. „Jie visi labai susiskaldę. Kiekviena grupuotė yra priklausoma nuo kokių nors įtakų. Dalis jų yra tikri sukilėliai, bet dalis – tiesiog senojo režimo kopija“, - sakė vaikinas.

Klausiamas apie JAV planuojamą ataką Sirijoje, Sami Salehas sako, kad tokia ataka tikrai įmanoma, bet, jo nuomone, amerikiečiai domisi ne tik B. al Assado režimui priklausančiais objektais, bet ir įvairiomis teroristinėmis grupuotėmis, įsitvirtinusiomis kai kuriose Sirijos vietovėse.

„Manau, kad jiems didesnį nerimą kelia pogrindinės, teroristinės grupės. Jeigu amerikiečiai atakuos, jie atakuos būtent jas ir galbūt dar kai kuriuos režimo objektus. Kita vertus, aš tikėjausi kažko panašaus, nes amerikiečiai paprastai palaukia, kol abi kovojančios pusės išsenka ir tada atakuoja. Nors tokia intervencija turėjo būti prieš kurį laiką, o ne tada, kai nužudyta daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Tuo tarpu toje cheminėje atakoje žuvo tik daugiau nei tūkstantis žmonių – tiek žmonių žūsta nuolat“, - sakė Sami Salehas.

Vis tik, jo nuomone, JAV nėra pasaulio policininkas ir neturėtų imtis tokio vaidmens. Pašnekovo teigimu, bandyti stabilizuoti situaciją Sirijoje galėtų arabų šalys, Turkija ar Europos valstybės.

Pasak Sami Saleho, B. al Assado režimas turėjo auksinę galimybę išlaikyti valdžią, nes Basharas nebuvo susitepęs krauju, kaip jo tėvas. Kaip žinoma, 2000 m. mirus B. al Assado tėvui Hafezui al Assadui, Basharas dalyvavo prezidento rinkimuose. Ir nors oponentų juose neturėjo, tačiau į valdžią vis tiek atėjo ne perversmo, o rinkimų keliu. Tuo tarpu H. al Assadas į valdžią Sirijoje atėjo po perversmo.

„B. al Assadas turėjo auksinę galimybę būti garbinamas savo tautos, nes atrodė, kad jis nori imtis reformų, užtikrinti teisingumą, suvaldyti korupciją. Juk viskas prasidėjo nuo paprastų mažų vaikų, kurie rašinėjo įvairius užrašus ant sienos. Tie vaikai buvo suimti ir kankinti, o vėliau niekas nenubaudė skriaudėjų. Jeigu Vyriausybė ir režimas būtų buvę pakankamai protingi ir nubaudę tuos nusikaltėlius, manau, kad visi šie dalykai nebūtų prasidėję. Bet režimas pasirinko arogantišką laikyseną ir prasidėjo neramumai. O tada visi ėmė kaltinti režimą dėl visų nuodėmių“, - teigė Sami Salehas.

„Negaliu sakyti, kad B. al Assadas buvo švarus, bet jis bent nebuvo susitepęs krauju kaip jo tėvas. Jis perėmė valdžią taikiai, jis turėjo auksinę galimybę, tačiau ją prarado“, - sakė pašnekovas.