Šio miesto užėmimas yra didžiausia Damasko režimo pajėgų pergalė jau beveik šešerius metus trunkančiame pilietiniame kare.

„Mūsų kankinių kraujo ir mūsų narsių karių bei sąjungininkų pajėgų pasiaukojimo dėka... ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas gali paskelbti, kad saugumas sugrąžintas į Alepą, išvadavus šį miestą nuo terorizmo bei teroristų ir iš jo pasitraukus tiems, kurie ten buvo įsitvirtinę“, – rašoma armijos išplatintame pareiškime.

Apie Alepo išvadavimą buvo paskelbta netrukus po to, kai televizija pranešė, kad iš rytinės miesto dalies išvyko paskutinis konvojus su sukilėliais ir civiliais.

„Paskutiniai keturi autobusai su teroristais ir jų šeimų nariais atvyko į Ramusą“, į pietus nuo Alepo esantį rajoną, kontroliuojamą vyriausybės pajėgų, nurodė televizija.

Sukilėlių grupuotės „Ahrar al Sham“ atstovas Ahmedas Qorra Ali patvirtino, kad „paskutinė autobusų kolona išvyko iš sukilėlių kontroliuotos teritorijos“.

Kiek anksčiau Raudonasis Kryžius nurodė, kad per paskutinius evakuacijos etapus iš sukilėlių kontroliuotų teritorijų pasitraukė daugiau nei 4 tūkst. kovotojų.

Jungtinės Tautos pranešė pasiuntusios į Alepą savo stebėtojus prižiūrėti, kaip baigiama evakuacija.

2012 metais rytinius Alepo rajonus užėmusios sukilėlių pajėgos sutiko pasitraukti iš savo bastiono po mėnesį trukusio intensyvaus armijos puolimo, per kurį jos neteko daugiau nei 90 proc. anksčiau kontroliuotos teritorijos.

Susitarimas dėl evakuacijos buvo pasiektas tarpininkaujant Rusijai, kuri pernai pradėjo antskrydžių kampaniją Damasko režimui palaikyti, bei Turkijai, rėmusiai kai kurias sukilėlių grupuotes.