Ministerija skelbia, kad katastrofos priežastis – techninis gedimas. Gynybos ministerija pabrėžia, kad sraigtasparnis apšaudytas nebuvo.

Meduza.io rašo, kad nelaimė įvyko dar gruodžio 31 d., tačiau Rusijos pareigūnai apie tai pranešė tik dabar.

„Vykdant perskridimą iš Hamos aerodromo dėl techninių priežasčių sudužo Rusijos sraigtasparnis Mi-24. Per itin kietą nusileidimą už 15 km nuo aerodromo, į kurį buvo skrendama, abu pilotai žuvo“, – sakoma ministerijos pranešime.

Sužeistas sraigtasparnio borto mechanikas buvo skubiai evakuotas į Rusijos karinių oro pajėgų bazę Chmeimimo aerodrome. Ten jam suteikta medicinos pagalba.

„Jokio Mi-24 apšaudymo nebuvo“, – pažymėjo ministerija.

Kai kuriose interneto svetainėse nurodoma, kad incidentas įvyko orlaiviui lydint automobilių koloną.

„Patvirtinta informacija apie Sirijoje sudužusį Rusijos oro ir kosmoso pajėgoms priklausiusį sraigtasparnį. Remiantis specialiame forume paviešintu pranešimu, pernai gruodžio 31 d. sraigtasparnis MI-24, lydėjęs koloną netoli Hamos provincijoje esančio kaimelio, užkliudė laidus ir rėžėsi į žemę. Per katastrofą žuvo majoras Artiomas Nikolajevičius Kulišas ir antras ekipažo narys – Matvejevas (jo vardas ir tėvavardis kol nenustatyti)“, – skelbia nepriklausomų tyrėjų grupės „Conflict Intelligence Team“ (CIT) specialistai.

Rajonas yra opozicijos pajėgų kontroliuojamo anklavo teritorijoje netoli Hamos ir Homso provincijas skiriančios sienos. Šis anklavas priskiriamas vienai iš deeskalavimo zonų, nustatytų per Astanoje vykusias taikos derybas. Šiuo metu tebėra neaišku, kokio tipo – humanitarinę ar karinę – koloną lydėjo katastrofą patyręs sraigtasparnis.

Karinėje operacijoje Sirijoje Rusija dalyvauja nuo 2015 metų.

Jos metu Rusija neteko ne mažiau nei 45 žmonių.

Praėjusių metų gruodžio 11 d. į rusų aviacijos bazę Chmeimime atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė pradėti rusų karių išvedimą iš Sirijos, po to, kai Rusija paskelbė sutriuškinusi teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“.

Per šį vizitą Kremliaus vadovas įsakė pradėti mažinti Sirijoje dislokuotas Rusijos pajėgas.

„Gynybos ministrui ir Generalinio štabo viršininkui įsakau: pradėti išvesti Rusijos pajėgų grupės (dalinius) į jų nuolatinės dislokacijos vietas“ savo šalyje, pareiškė V. Putinas.

Tačiau jis pridūrė, kad Sirijoje liks veikti dvi Rusijos karinės bazės – Chmeimime ir Tartuso uostamiestyje. Rusija ketvirtadienį pranešė baigusi savo misiją išvaduoti Siriją nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Jungtinės Tautos įspėjo, kad dėl visiškos pergalės dar būtina pasiekti politinį sprendimą.

Rusija savo kampaniją Sirijoje pradėjo 2015 metų rugsėjį, remdama B. al Assado režimo pajėgas, tuo metu smarkiai spaustas sukilėlių ir džihadistų. Rusų aviacijos antskrydžiai padėjo Damaskui atgauti didžiosios dalies karo nualintos valstybės kontrolę.