Tai rimčiausias tiesioginis kaimynų susirėmimas, galintis smarkiai sustiprinti įtampą, rašo „Bloomberg“.

Ministerija anksčiau buvo paskelbusi apie keturias aukas, bet mirus vienam sužeistam kariui ir civiliui šis skaičius buvo patikslintas. Dar septyni kariai per šį incidentą buvo sužeisti.

Turkijos kariuomenė ugnimi atsakė į intensyvų Basharo al-Assado režimui lojalių karių apšaudymą, nuo kurio nukentėjo, nors Turkijos pajėgų dislokavimas anksčiau buvo suderintas, pranešime daugiau nedetalizuodama informavo Turkijos gynybos ministerija.

Pasak pranešimo, Turkijos pajėgos nedelsdamos atsakė į puolimą ir sunaikino taikinius.

Rusijos karinių oro pajėgų remiama B. al Assado kariuomenė išplėtė išpuolius Idlibo regione, kontroliuojamame buvusių „al-Qaeda“ padalinių ir Turkijos remiamų sukilėlių. Dėl susirėmimų prasidėjo masinis žmonių bėgimas į Turkiją, kuri ir taip priglaudė daugiausia pasaulyje Sirijos pabėgėlių.

Turkija į Idlibą išsiuntė pastiprinimą, mat Sirijos kariuomenės puolimas grasina kai kuriems Turkijos kariuomenės sargybos postams, įkurtiems Idlibe pagal paliaubų stebėjimo susitarimą, suderėtą Rusijos ir Irano.

Atsakydama į Damaskui ištikimų pajėgų ataką, per kurią Sirijos šiaurės vakaruose žuvo keturi turkų kariai, Ankara pirmadienį perspėjo Rusiją „netrukdyti“.

„Norėčiau pabrėžti Rusijos pareigūnams, kad šiuo atveju mūsų taikinys yra ne jūs, o [Sirijos] režimas – taigi, netrukdykite mums“, – žurnalistams sakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Sirijos režimas, palaikomas Rusijos aviacijos, pastarosiomis savaitėmis aktyviau puola sukilėlių pozicijas Idlibe – paskutiniame svarbiame ginkluotos opozicijos bastione.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę perspėjo, kad Ankara gali panaudoti „karinę jėgą“ prieš Siriją, smerkdamas Damasko „žiaurumą“.

Turkija, kur gyvena daugiau kaip 3,5 mln. pabėgėlių sirų, baiminasi dar vieno potencialaus jų antplūdžio dėl atsinaujinusio smurto Idlibe.

Šiame regione namus teko palikti šimtams tūkstančių žmonių; daugelis jų pabėgo Turkijos ir Sirijos sienos link.

R. T. Erdoganas anksčiau pareiškė, kad Ankara stato namus Sirijos pasienio pusėje, siekdama suteikti pastogę nuo kautynių bėgantiems žmonėms.

Turkija atakavo 40 taikinių Sirijos Idlibo provincijoje, atsakydama į savo kariškių apšaudymą

Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16, taip pat artilerijos pabūklai smogė 40-čiai taikinių Sirijos Idlibo provincijoje, atsakydami į turkų kariškių apšaudymą, per kurį žuvo keturi žmonės.

Tai pirmadienį Ankaroje prieš išskrisdamas į Ukrainą pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

„Turkijos naikintuvai F-16 ir haubicos atakuoja (Sirijos prezidento Basharo al Assado) režimo taikinius. Mūsų ugnis neutralizavo 30-35 sirus“, - sakė Turkijos lyderis.

Bet R. T. Erdoganas nepatikslino, ar „neutralizuoti sirai“ yra Sirijos armijos kariškiai.

Prezidentas taip pat pranešė, kad po Turkijos kariškių apšaudymo Idlibo provincijoje Turkijos ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovai palaiko kontaktus.

„Mūsų generolai palaiko nuolatinį ryšį ir veda derybas. Remdamiesi šiomis derybomis, mes tęsiame savo operacijas. Mes perdavėme Rusijai prašymą nesipriešinti Turkijos operacijai Idlibe, kadangi jos taikinys yra (B. al Assado) režimas“, - teigė R. T. Erdoganas.

Jis sakė esąs pasirengęs aptarti incidentą Idlibe su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. „Jei reikės, aš jam paskambinsiu ir pasakysiu, kokia rimta ši tema“, - pridūrė R. T. Erdoganas.

Kaip pranešė Turkijos nacionalinės gynybos ministerija, pirmadienį keturi Turkijos kariškiai žuvo, o dar devyni buvo sužeisti per jų pozicijų Sirijos Idlibo provincijoje, Sarakibo gyvenvietės rajone, apšaudymą. Ministerijos atstovai pabrėžė, jog Sirijos kariškiai surengė apšaudymą, nors „iš anksto buvo informuoti apie Turkijos pajėgų pozicijas“.

Sekmadienį televizijos kanalas „Al Arabiya“ paskelbė, kad apie 200 karinės technikos vienetų įvažiavo iš Turkijos į Sirijos teritoriją.

Kanalo duomenimis, karinės technikos kolonos judėjo Idlibo ir Alepo link.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas praėjusią savaitę sakė, kad jau senka Ankaros kantrybė dėl tebesitęsiančios Sirijos vyriausybinių pajėgų karinės operacijos Idlibe.

Turkija ne kartą pabrėžė, kad Sirijoje atnaujinti kariniai veiksmai skatina naujų pabėgėlių srautus Sirijos ir Turkijos pasienyje. Penktadienį R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkija siekia stabilumo Sirijoje ir, esant reikalui, „nevengs jokių veiksmų, įskaitant ir karinės jėgos panaudojimą“.

Per antskrydį žuvo devyni civiliai


Per antskrydį konflikto krečiamoje šiaurės vakarų Sirijoje pirmadienį žuvo devyni civiliai, tarp jų – keturi vaikai, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Ataka, per kurią nukentėjo perkeltuosius asmenis vežęs automobilis, įvyko regione, kur rusų remiamos vyriausybinės pajėgos siekia išstumti sukilėlius ir džihadistus iš paskutiniojo jų kontroliuojamo bastiono.

Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per antskrydį taip pat buvo sužaloti mažiausiai 20 žmonių.