Dauguma šio sprogimo, kurio priežastis nežinoma, aukų yra civiliai gyventojai.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ nurodė, kad per sekmadienį driokstelėjusį sprogimą Sarmados mieste žuvo 52 civiliai ir džihadistų vadovaujamo aljanso „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) 17 narių.

„Gelbėjimo operacijos tebevyksta“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas praėjus daugiau nei parai po sprogimo gyvenamajame komplekse esančiame ginklų sandėlyje.

Pasak SOHR vadovo, dauguma žuvusių civilių yra HTS kovotojų artimieji, į Idlibą atkeliavę iš šalies vidurio regione esančios Chomso provincijos.

HTS kontroliuoja daugiau nei pusę Idlibo provincijos teritorijos. Šiam aljansui vadovauja džihadistai iš buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje. Beveik visą likusią Idlibo teritoriją yra užėmę sukilėliai, išskyrus pietrytinius rajonus, kuriuos kontroliuoja režimo pajėgos.

Provincijoje esama ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ „miegančiųjų kuopelių“.

Pastaraisiais mėnesiais Idlibą sukrėtė virtinė sprogdinimų ir nužudymų, kurių taikiniais daugiausia buvo sukilėliai ir kovotojai.

Atsakomybę už dalį šių išpuolių prisiėmė „Islamo valstybė“, o likę yra nuo pernai vykstančių vidaus kovų tarp kitų kovotojų grupuočių rezultatas.