Maskvai rugsėjo 30 dieną pradėjus aviacijos kampaniją, kuri tapo svarbia paspirtimi Damasko režimui, vyriausybės pajėgos pradėjo sausumo puolimą prieš sukilėlius bent keturiose provincijose, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Rusijos karo lėktuvai teikė palaikymą iš oro Sirijos armijos ir jai padedančių sukarintų grupių puolimams centrinėse Homso ir Hamos bei šiaurinėje Alepo provincijoje, taip pat pajūrio provincijoje Latakijoje.

Penktadienį Sirijos armija atakavo pietų kryptimi iš provincijos sostinės Alepo, kurio atskirus rajonus kontroliuoja vyriausybės pajėgos ir sukilėliai. Rusijos aviacija atakavo al Hadero ir Han Tumano miestelius bei jų apylinkes.

„Sirijos armija penktadienį atvėrė naują frontą ir atakavo, siekdama perimti kontrolę al Abtino ir Kadaro kaimuose“ už maždaug 15 km į pietus nuo Alepo, sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Pasak jo, toje teritorijoje buvo įvykdyta „dešimtys“ Rusijos aviacijos smūgių. Tas pozicija kontroliuoja įvairios grupuotės – nuosaikūs sukilėliai, islamistai kovotojai ir „al Qaeda“ padalinio Sirijoje „al Nusra Front“ nariai.

Ketvirtadienį Sirijos armija, palaikoma iš oro Rusijos aviacijos, išstūmė sukilėlių kovotojus iš teritorijų Homso provincijos šiaurinėje dalyje.

Tačiau penktadienį paskelbtoje SOHR suvestinėje nurodoma, kad dauguma žuvusių per ankstesnę dieną vykusias kautynes buvo civiliai.

„Aštuoni vaikai, 22 moterys ir 13 civilių vyrų žuvo per susirėmimus, bombardavimus ir antskrydžius“, – sakė R.Abdel Rahmanas.

Per kautynes taip pat žuvo 17 sukilėlių, pridūrė jis.

V. Putinas: „Islamo valstybės“ pusėje kovoja 5-7 tūkstančiai Rusijos ir kitų NVS šalių piliečių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) lyderių susitikime Kazachstane pranešė, kad „Islamo valstybės“ pusėje kovoja nuo penkių iki septynių tūkstančių kovotojų iš Rusijos ir kitų NVS šalių.

„Skirtingais vertinimais, „Islamo valstybės“ pusėje kovoja nuo penkių iki septynių tūkstančių Rusijos ir kitų NVS šalių piliečių. Mes, žinoma, negalime leisti, kad jie, įgiję patirties Sirijoje, panaudotų ją savo tėvynėse“, – teigė V. Putinas.

Prezidentas taip pat įspėjo Vidurio Azijos lyderius dėl galimų Afganistano kovotojų atakų. Kalbėdamas buvusių sovietinių valstybių viršūnių susitikime, Rusijos lyderis pareiškė, kad padėtis Afganistane yra „arti kritinės“, ir paragino savo kolegas būti pasiruošusius bendriems veiksmams prieš galimas Talibano atakas.

V. Putinas, be kita ko, gyrė Rusijos kariuomenės oro antskrydžius Sirijoje, tvirtindamas, kad karinės oro pajėgos pasiekė puikių rezultatų, šalies naikintuvai sunaikino dešimtis islamistų vadaviečių ir nukovė šimtus kovotojų.

Prezidentas pakartojo, kad Rusijos operacijos Sirijoje truks apibrėžtą laikotarpį ir nesitęs ilgiau nei Sirijos vyriausybės pajėgų vykdomas puolimas.