„Matome didžiulį perkėlimą Sirijos viduje ... Nuo sausio iki balandžio buvo daugiau kaip 920 tūkst. naujai perkeltų žmonių“, – Ženevoje žurnalistams sakė JT humanitarinių reikalų koordinatorius Sirijai Panas Mumcis.

„Tai didžiausias perkėlimas per tą trumpą laiko tarpą, stebėtas nuo konflikto pradžios“, – sakė jis.

Po naujos bangos Sirijos teritorijoje perkeltų asmenų skaičius padidėjo iki 6,2 mln., be to, kaimyninėse šalyse dar yra maždaug 5,6 mln. sirų pabėgėlių, rodo JT skaičiai.

Pasak P. Mumcio, dauguma naujų pabėgėlių savo namus turėjo palikti dėl kovų suintensyvėjimo buvusiame sukilėlių bastione Rytų Gutoje ir šalies šiaurės vakaruose esančioje Idlibo provincijoje, kurią beveik visą kontroliuoja įvairūs džihadistai ir radikaliosios stovyklos sukilėliai.

P. Mumcio komentarai pasirodė po kelių antskrydžių, per kuriuos pastarosiomis dienomis Idlibe žuvo dešimtys žmonių, įskaitant vaikus.

Jis pažymėjo, kad Idlibas minimas deeskalavimo susitarime Sirijai, kurį sudarė Turkija, Rusija ir Iranas, ir perspėjo dėl liūdnų pasekmių, jei ši maždaug 2,5 mln. gyventojų turinti provincija nusiris iki visapusiško konflikto.

Nuo karo pradžios 2011 metais Sirijoje žuvo daugiau kaip 350 tūkst. žmonių.

Tačiau P. Mumcis sakė, jog „nerimaujama, kad kalbant apie Idlibo situaciją galbūt dar nematėme blogiausio Sirijos krizės" scenarijaus.

Pasak jo, pasaulis „turi užtikrinti, kad nepamatytume panašaus scenarijaus kaip Rytų Gutoje“. Šį rajoną balandžio mėnesį Sirijos vyriausybė atsiėmė po intensyvaus dviejų mėnesių puolimo.

„Nerimaujame matydami ... 2,5 mln. žmonių, vis labiau stumiamų Turkijos sienos link“, – sakė P. Mumcis.

Po Rytų Gutos puolimo ir ankstesnio puolimo siekiant atkovoti antrą pagal dydį šalies miestą Alepą sukilėliai ir civiliai buvo prievarta evakuoti į Idlibą.

Tačiau Idlibo žmonėms „nėra kito Idlibo, į kurį juos būtų galima išvežti“, pažymėjo P. Mumcis.

„Tikrai, čia paskutinė vieta. Nėra kitos vietos, kur toliau juos perkelti“, – pridūrė jis.

Tuo pačiu metu įvairios ginkluotos grupuotės šioje provincijoje ima vis labiau kovoti tarpusavyje.

„Dėl dabartinės sudėties (situacija) yra itin nestabili“, – perspėjo P. Mumcis.