G. Pedersenas pakeičia Staffaną de Misturą, kuris šį mėnesį atsistatydina po ketverius metus trukusio, bet rezultatų nedavusio darbo dėl taikos.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Faisalas Mekdadas provyriausybiniam dienraščiui „al Watan“ sakė, kad Sirija bendradarbiaus su G. Pedersenu, jei jis įsipareigos dėl šalies teritorinio vientisumo ir nerems „teroristų, kaip rėmė jo pirmtakas“.

Vyriausybė opoziciją nuolat vadina teroristais.

Jau aštuntus metus vykstantis Sirijos konfliktas nusinešė daugiau kaip 400 tūkst. gyvybių, o savo namus turėjo palikti pusė visų šalies gyventojų. Buvo sugriauti ištisi rajonai ir miesteliai.

Ilgainiui konfliktas peraugo į niokojantį karą, padalijusį šalį į režimo, sukilėlių, džihadistų ir kurdų pajėgų kontroliuojamas įtakos zonas bei įtraukusį pasaulio galybes. Rusija ir Iranas remia Sirijos vyriausybę, o JAV vadovaujama koalicija ir Turkija – opoziciją.

Nuo 2014 metų liepos S. de Mistura surengė kelis netiesioginių taikos derybų tarp vyriausybės ir opozicijos ratus, bet didelės pažangos nebuvo pasiekta. Rusija pradėjo atskirą procesą, nulėmusį ugnies nutraukimą kai kuriose Sirijos dalyse, bet neišjudinusį politinio proceso.

Naujausiomis S. de Misturos pastangomis buvo siekiama susiderėti dėl bendro vyriausybės ir opozicijos komiteto naujai Sirijos konstitucijai parengti. Vyriausybė daugiausia atmetė šias pastangas ir sakė, kad jos prilygsta kišimuisi į šalies vidaus reikalus.

G. Pedersenas 2007-2008 metais dirbo JT specialiuoju koordinatoriumi Libanui. Jis taip pat dirbo Norvegijos komandoje, prisidėjusioje prie 1993 metų Oslo susitarimų tarp Izraelio ir palestiniečių.