Su „Al Qaeda“ susijusios grupuotės „Jabhat al-Nusra“ atstovai yra visoje teritorijoje, kurią kontroliuoja opozicija, ir dažnai, nepaisant savo labiau į ekstremizmą linkusios ideologijos, yra painiojami su kitomis sukilėlių grupuotėmis“, – savo straipsnyje rašo žurnalistai Raja Abdulrahim ir Samas Dagheras.

Sukilėliai įtaria, kad Basharo al-Assado režimas ir jo partneriai pasinaudos tuo, kad paliaubos negalioja „Jabhat al-Nusra“ ir „Islamo valstybės“ grupuotėms, kaip pretekstu tęsti išpuolius prieš nuosaikesnes opozicijos jėgas. O tokie išpuoliai gali baigtis paliaubų žlugimu.

Pasak laikraščio, per penkerius karo metus „Jabhat al-Nusra“ nuosaikesnėms sukilėlių grupuotėms, kurios naudojasi JAV parama, virto „stipriu, nors kartais agresyviu sąjungininku kare su režimu“.

Pasak žurnalistų, „Jabhat al-Nusra“ yra dominuojanti jėga Idlibo provincijos šiaurinėje dalyje. Kartais ši grupuotė kariavo su kai kuriomis opozicijos grupuotėmis.

„Tačiau sukilėliai, kurie remiasi Vakarais ir Arabų šalimis, pastebėjo, kad jų sąjungininkai yra nepatikimi, o karinė pagalba – nepastovi. Jie negali ignoruoti jokios paramos mūšio lauke, karine galia juos pranokstančio priešo akivaizdoje“, – teigiama straipsnyje.

Idlibo mieste ir kai kuriuose kituose rajonuos, kuriuos kontroliuoja sukilėliai, „Jabhat al-Nusra“ turi savus atstovus koalicinėse vietos administracijose.

Straipsnio publikavimo metu sukilėlių grupuotė „Ahrar ash-Sham” su paliaubomis dar nesutiko, aiškina autorius.

Mataras Ismailas, kurį straipsnio autoriai vadina aktyvistu iš Damasko pietų, mano, kad paliaubos daugiau galimybių turi Sirijos pietuose, kur „Jabhat al-Nusra“ dalyvavimas ribotas. Tačiau Sirijos šiaurėje, kur grupuotė plačiai paplitusi, išpuoliai prieš „Jabhat al-Nusra“ būstines gali priversti jos šalininkus stoti į kovą prieš tuos sukilėlius, kurie sutiko su paliaubomis.

Beveik 100 Sirijos sukilėlių grupių sutiko laikytis paliaubų

Beveik 100 Sirijos sukilėlių grupių penktadienį sutiko dvi savaites laikytis Rusijos ir JAV inicijuojamo kovos veiksmų nutraukimo, pranešė pagrindinis šalies opozicinių jėgų aljansas likus mažiau nei pusei paros iki tų paliaubų įsigaliojimo termino.

„Laisvosios Sirijos armijos ir ginkluotos opozicijos frakcijos sutinka laikytis laikinų paliaubų ... dvi savaites“, – sakoma Aukštojo derybų komiteto pranešime, kuriame minimos „97 opozicijos frakcijos“.

Paliaubų susitarime, kuris nebus taikomas operacijoms prieš pagrindines džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ (IS) ir „al Nusra Front“, raginama „nutraukti kovos veiksmus“ tarp Basharo al Assado režimo pajėgų ir opozicijos grupių nuo šeštadienio vidurnakčio Damasko (ir Lietuvos) laiku.