„Tai nerimti ir nuo realybės atitolę pareiškimai. Jokių derybų Krymo ir kitų Rusijos Federacijos subjektų atžvilgiu nebus. Teritorinis vientisumas nebus aptarinėjimas“, – „RIA Novosti“ sakė šaltinis Maskvoje.

Anksčiau Andrijus Sybiha, V. Zelenskio administracijos vadovo pavaduotojas, pareiškė, kad Kyjivas pasirengęs diplomatinėms deryboms su Rusija Krymo klausimu, jeigu Kyjivo pajėgos priartės prie jo sienų. Jis pridūrė, kad Ukraina jokiais būdais neatmeta ir galimybės Krymo kontrolę susigrąžinti jėga.

Anot „Financial Times“, pateikė „kol kas patį konkrečiausią ir tiesioginį šalies signalą dėl derybų“ nuo tada, kai praeitą balandį taikos derybos buvo nutrauktos, argumentuodama, jog yra pasirengusi kalbėtis apie Krymo ateitį.

„Jeigu mums pavyks pasiekti strateginių tikslų mūšio lauke, kai būsime prie administracinės sienos su Krymu, būsime pasirengę atverti diplomatinį puslapį šio klausimo svarstyme. Tai nereiškia, kad atmetame galimybę, jog Krymą išlaisvins mūsų kariuomenė“, – per interviu „Financial Times“ sakė A. Sybiha.

Kaip rašo „Financial Times“, tokie A. Sybihos pareiškimai gali patikti Vakarų pareigūnams, kurie skeptiškai vertina Ukrainos galimybes atsiimti Krymo pusiasalį ir nerimauja, kad bet koks bandymas tą padaryti gali paskatinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną eskaluoti karą ir netgi panaudoti branduolinį ginklą.

A. Sybiha – patyręs diplomatas, Ukrainos prezidento administracijoje užsiimantis užsienio politika, svarbiausiais karo momentais jis visada buvo šalia V. Zelenskio.

Jo teigimu, prezidentas ir jo patarėjai dabar konkrečiai kalba būtent apie Krymą, o Ukrainos kariuomenė kiekvieną dieną vis arčiau kontrpuolimo ir bandymo atsiimti savo žemes.

Vis dėlto Ukrainos prezidentūra ketvirtadienį, komentuodama A. Sybihos pareiškimą, nurodė atsižvelgti tik į tai, ką kalba pats V. Zelenskis. Tai komentare Liga.net nurodė V. Zelenskio spaudos sekretorius Serhijus Nikiforovas.

V. Zelenskis tikina, kad taikos derybos neįmanomos tol, kol Rusijos pajėgos nepaliks Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą.

Pasak jo, Ukraina nori taikos, bet ją pasiekti galima tik iškovojus pergalę prieš Rusiją mūšio lauke. Taip V. Zelenskis kalbėjo pirmadienį, lankydamasis Černihivo srities Jahidnės kaime minint šios gyvenvietės išvadavimo iš okupantų rusų metines.

„Mes norime taikos, bet kaip galima pasiekti taiką su Rusija? Tik iškovojus pergalę mūšio lauke mūsų šalyje, mūsų žemėje, kad Rusija būtų sustabdyta. Kitaip po Ukrainos ji eis į Europą, ir jūs (čia) galite pamatyti (Rusijos agresijos) rezultatą“, – sakė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją