Tai Sidnėjuje, per bendrą spaudos konferenciją su Australijos premjeru Malcolm Turnbull, pareiškė JAV viceprezidentas Mike Pence.

Pasak M. Pense, įsipareigojimas laikytis pasiektų susitarimų dar nereiškia, kad Vašingtonas jais susižavėjęs.

„Mes laikysimės šio susitarimo iš pagarbos mūsų ypač svarbiai sąjungininkei“, – paaiškino jis, turėdamas galvoje Australiją.

Vasarį JAV prezidentas Donaldas Trumpas susitarimą, pasiektą dar vadovaujant B. Obamai, pavadino kvailu.

„Ar galite tuo patikėti? B. Obamos administracija sutiko priimti tūkstančius nelegalių migrantų iš Australijos. Kodėl? Aš pasidomėsiu šiuo kvailu susitarimu!“, – rašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

Pernai lapkritį buvo sutarta, kad JAV perims 1250 migrantų, prašančių prieglobsčio, iš migracijos centrų, kuriuos Australija įsteigė Papua Naujojoje Gvinėjoje ir Nauru saloje. JAV žiniasklaida skelbė, kad per pirmąjį pokalbį telefonu su Australijos premjeru D. Trumpas išreiškė nepasitenkinimą susitarimu dėl pabėgėlių ir, kaip teigiama, nutraukė skambutį praėjus vos 25 minutėms, nors jam buvo skirta valanda.

Kaip rašė „The Washington Post“, D. Trumpas pokalbį su M. Ternbull neva pavadino blogiausiu per visą derybų dieną, per kurią jis spėjo paskambinti dar keliems pasaulio lyderiams. Pats D. Trumpas pokalbį su Australijos premjeru pavadino kaip labai taikų pokalbį ir apkaltino melu „melagingą žiniasklaidą“. M. Ternbull tąsyk pokalbį su D. Trumpu pavadino nuoširdžiu ir atviru.

Sutikusi vykdyti susitarimą dėl pabėgėlių iš Australijos migracijos centrų, D. Trumpo administracija perspėjo, kad taikys specialią patikrą tiems, kurie ieško prieglobsčio.

Šis susitarimas, kaip rašo „Reuters“, dabar įgavo ypatingos svarbos Australijai, kuri jaučia spaudimą iš Jungtinių Tautų (JT) ir žmogaus teisių gynimo organizacijų, reikalaujančių uždaryti migracijos centrus, visų pirma Manuso saloje Papua Naujoje Gvinėjoje, kur vyko susidūrimai tarp vietos žmonių ir pabėgėlių stovyklų gyventojų.