Antradienį ryte miesto ligoninėse dėl apsinuodijimo gydytų, bet mirusių žmonių skaičius padidėjo nuo 25 iki 28, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė regiono sveikatos apsaugos ministerija.

„Bendrai į ligonines su apsinuodijimo simptomais buvo paguldyti 54 žmonės. 28 iš jų jau mirė. Bendras mirusiųjų skaičius yra 52“, – sakė ministerijos atstovė Tatjana Lebedeva.

Anksčiau šaltinis saugumo tarnybose „Interfax“ sakė, kad mirė jau 54 žmonės.

Rusijos tyrimų komitetas pradėjo tyrimą dėl mirties atvejų išgėrus skysčio, pažymėto kaip gudobelių kvapo vonios esencija, ir sulaikė kelis asmenis.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas mirties atvejus Irkutske pavadino tragedija, kuriai reikia labai didelio dėmesio.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas nurodė vyriausybei „išspręsti“ maistui neskirtų produktų su alkoholiu, kurie dažnai nurodomi kaip kosmetikos priemonės, pardavinėjimo skurstantiems alkoholikams problemą.

Paplitusią praktiką pardavinėti tokius skysčius per automatinius prekybos įrenginius miestuose, tarp jų – Maskvoje, premjeras pavadino „absoliučia gėda“.

4,2 tūkst. km nuo Maskvos, Sibiro regione esančiame Irkutske savaitgalį į ligonines buvo nuvežta dešimtys toksiško skysčio pavartojusių žmonių, nurodė tyrėjai.

Vietos prokuratūros darbuotojas Aleksandras Semionovas Rusijos naujienų agentūroms sakė, kad žinomi 57 šio skysčio pavartoję žmonės, kurių 52 jau mirė. Likusiųjų būklė sunki.

Pirmadienį vos per kelias valandas mirusių žmonių skaičius padidėjo 20-čia.

Pareigūnai vis dar atlieka kratas vietose, kur galėjo būti vartojama ši vonios esencija.

Pareigūnai nurodė, jog produkto etiketėje buvo perspėjimas, kad jo negalima nuryti, bet žmonės vis tiek jį „vartojo kaip alkoholį“. Koncentruotame produkte vietoje etilo alkoholio buvo toksiško metilo alkoholio, kuris yra naudojamas variklių aušinamiesiems skysčiams gaminti.

Produktas buvo pardavinėjamas po 40 rublių (63 eurocentus) už 250 ml buteliuką.

Aukų amžius yra nuo 35 iki 50 metų, nurodė pareigūnai.

Irkutsko meras Dmitrijus Berdnikovas mieste paskelbė nepaprastąją padėtį ir pažadėjo „susekti bei nubausti kaltininkus“ ir informuoti visuomenę, kad būtų užkirstas kelias tolesniems apsinuodijimams, savo interneto svetainėje nurodo miesto valdžia.

Miestas taip pat sustabdė gerti netinkamų ir nesertifikuotų produktų su alkoholiu pardavimą, o municipaliteto darbuotojai iš eilės tikrina namus ir vietas, kuriose renkasi benamiai.

Pigūs kvepalai ir veido priežiūros priemonės su alkoholiu yra pardavinėjami netaikant alkoholiniams gėrimams numatytų prekybos suvaržymų, o šiuos produktus gerti perkantys žmonės paprastai yra labiausiai nepasiturintys.

Namudinis alkoholis ir alkoholio turinčios buitinės chemijos priemonės yra populiarios visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje – kaip pigi alternatyva legaliems alkoholiniams gėrimams. Tačiau ši alternatyva pareikalauja daug gyvybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)