29 metų Maksimas Popovas atvyko į Norvegijos Longjyrbieno miestelį, planuodamas nusižudyti, bet nepavykus to padaryti jis pamėgino atkreipti dėmesį į savo bėdas apiplėšęs banką, sulaukęs arešto ir taip užsitikrinęs, kad nesugrįš į Rusiją, aiškinama teismo dokumentuose.

Juose nenurodoma, kodėl jis nenori grįžti į tėvynę.

M. Popovas buvo pavogęs 70 tūkst. kronų (7 150 eurų) iš vienintelio banko mieste. Tačiau atsižvelgiant į faktą, kad ši gyvenvietė yra atokioje Svalbardo saloje, kurią iš esmės galima palikti tik per oro uostą, vyras praktiškai neturėjo galimybės pasprukti.

Svalbardas garsėja savo ledynais ir baltosiomis meškomis, kurių ten yra daugiau nei žmonių. Longjyrbienas turi mažiau kaip 3 tūkst. gyventojų, kurie beveik visi pažįsta vienas kitą.

Rusas perskaitė internete, kad maždaug už 1 tūkst. km nuo Šiaurės ašigalio esančiame Svalbarde lengva įsigyti šaunamąjį ginklą, kadangi saloje apstu meškų.

Tas incidentas buvo pirmas kartas, kai vietiniai gyventojai susidūrė su tikru banko apiplėšimu, o nusikalstamumo lygis šioje saloje, kur žiemą temperatūra krenta žemiau minus 20 laipsnių ir kartais pasiekia minus 40 laipsnių, apskritai yra itin menkas.