Šiaurės Makedonija pernai pakeitė savo pavadinimą, kad išspręstų ginčą su Graikija, blokavusia jos siekį įstoti į ES, bet dabar jos narystei priešinasi Bulgarija – dėl istorijos ir kalbos.

„Europos procesas neturėtų sudaryti sąlygų šantažuoti kokią nors Europos ar Vakarų Balkanų šalį“, – internetu vykusioje spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministras Bujaras Osmani (Bujaras Osmanis).

„Nebuvome apdovanoti už savo pastangas palaikyti gerus santykius su kaimynėmis“, – sakė B. Osmani ir pridūrė, kad ginčas su Bulgarija neigiamai paveiks visą Balkanų regioną.

Bulgarija lapkritį blokavo ES ministrų diskusijas dėl Šiaurės Makedonijos planų prisijungti prie Bendrijos, Sofijai reikalaujant iš Skopjės perrašyti istorijos vadovėlius, kad būtų atspindėtos šalies kalbos, tautos ir istorijos bulgariškos šaknys.

Po derybų su B. Osmani Čekijos užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas išreiškė viltį, kad iki metų pabaigos galėtų būti pasiektas kompromisas.

„Vyksta labai intensyvios derybos su ES dėl to, kaip padaryti proveržį... Norėtume pasiekti kompromisą šiais metais“, – sakė T. Petričekas.

„ES privalo išlaikyti... patikimo partnerio šalims, vykdančioms reformas ir darančioms savo namų darbus, statusą“, – pridūrė jis.

B. Osmani sveikino paramą, kurią reiškia „26 šalys“ 27 narių bloke.

„Europos šalių parama yra geriausias būdas pakurstyti entuziazmą ir pasitikėjimą procesu. Parama integracijos procesui ir jo spartinimas yra geriausias būdas gerinti kaimynių santykius“, – pridūrė jis.