Šiaurės Korėjos traukinys, kuriame greičiausiai yra aukštas valstybės atstovas, kirto sieną su Kinija, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“. Pasak Pietų Korėjos laikraščio „Hankyoreh“, Kim Jong-Unas vyksta į Pekiną susitikti su Xi Jinpingu.

Kinija yra svarbiausia Šiaurės Korėjos diplomatinė ir ekonominė sąjungininkė. Pernai Kim Jong-Unas, kuris 2018-aisiais susitiko ir su JAV prezidentu Donaldu Trumpu bei Pietų Korėjos vadovu Moon Jae Inu, triskart lankėsi Kinijoje pokalbių su Xi Jinpingu.

Diplomatai pakartotiną kelionę į Kiniją vertina kaip ženklą, kad netrukus gali įvykti ir nauji Kim Jong-Uno susitikimai su D. Trumpu bei Moon Jae Inu.

Kinija yra Šiaurės Korėjos pagrindinė diplomatinė sąjungininkė ir svarbiausia prekybos partnerė bei pagalbos donorė. Kim Yong Unas pernai triskart lankėsi šioje šalyje, kad susitiktų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Per ankstesnius šešerius Šiaurės Korėjos lyderio valdymo metus tokių kontaktų nebuvo.

Nė apie vieną iš šių kelionių nebuvo paskelbta iš anksto. Pirmoji įvyko pernai kovą, dar prieš Kim Jong Uno vėlesnius susitikimus su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu ir JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Tąsyk pirmųjų pranešimų apie kelionę buvo paskelbta tik pastebėjus specialųjį traukinį Pekine.

Kinijos pasienio mieste Dandonge dešimtys saugumo tarnybų automobilių ir pareigūnų blokavo kelius aplink geležinkelio stotį, kol šis traukinys pravažiavo, rašo „Yonhap“. Vėliau keliai buvo vėl atidaryti.

Kol kas nebuvo patvirtinta, ar traukiniu važiuoja kuris nors aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, naujienų agentūra citavo savo šaltinį.

Tačiau Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“ nurodė, kad Dandongo viešbučio svečiams pirmadienio popietę nebuvo leista įžengti į kambarius, iš kurių atsiveria vaizdas į upę, žyminčią sieną su Šiaurės Korėja. Šaltiniai sakė, kad toks elgesys buvo „akivaizdžios pastangos neleisti pamatyti šio traukinio“.

Šiaurės Korėjos ir JAV derybos dėl denuklearizacijos yra įstrigusios, bet sklinda vis daugiau kalbų apie Kim Jong Uno ir D. Trumpo potencialų antrąjį susitikimą.

Manoma, kad antradienį bus minimas Kim Jong Uno gimtadienis, nors Pchenjanas jo gimimo datos niekada nėra patvirtinęs.