Žmonės „iš visos širdies liūdėjo išvydę išsekusį visų gerbiamą bendražygį“, penktadienį transliuotuose komentaruose Korėjos centrinei televizijai sakė vienas Pchenjano pilietis. „Visi sako, kad ašaros tryško savaime“, – kalbėjo neįvardintas vyras.

37-erių metų Kimas sugrįžo į visuomenės akiratį birželį, demonstruodamas žymiai lieknesnę figūrą po to, kai buvo dingęs beveik visą gegužę. Per vieną pasirodymą šį mėnesį jis netikėtai paskelbė, kad „maisto situacija jau darosi įtempta“.

Perspėjimas pasigirdo tokiu metų laiku, kai maisto atsargos ir šiaip būna mažos, o didžioji šiųmetinio derliaus dalis dar nespėjo prinokti.

Leisdamas piliečiui komentuoti Kimo svorį, Šiaurės Korėjos propagandos aparatas palietė akivaizdžią temą visiems, kurie stebėjo lyderį. Jis taip pat priminė tradicinę režimo lyderių mitologiją, kuri juos dažnai vaizduoja rizikuojančius savo pačių gerove iš meilės žmonėms.

Kim Jong Unas

„Sunku pasakyti, kas lėmė Kimo svorio kritimą ar kokia jo sveikatos būklė, tačiau šiuo metu jie tai naudoja propagandos tikslais, norėdami pabrėžti jo sunkų darbą ir pasiaukojimą, siekiant pagerinti žmonių gyvenimo lygį“, – sakė Rachel Minyoung Lee, Stimsono centro programos „38 North“ dalyvė.

Propagandos linija niekur nedingo – nepaisant to, kad valdančioji Kimų šeima sukaupė didžiulį turtą, keletą rūmų, įspūdingiausią pasaulyje konjako kolekciją ir prabangų šarvuotą traukinį, naudojamą retoms kelionėms į užsienį. Viena iš užuominų, kad Kimas galimai sulyso, buvo pastebėta jo pasirodymo metu birželio 4 d., kai 12 000 dolerių kainuojantis Šveicarijos laikrodis pasirodė tvirčiau suveržtas aplink jo riešą, rodo „NK News“ analizė.

Kimui gali prireikti politinės pagalbos. Šiaurės Korėjos ekonomika šiemet pamažu pradeda augti – po blogiausio per pastaruosius dešimtmečius susitraukimo praėjusiais metais, šaliai kovojant su pandemija, sienų su Kinija apribojimais ir tarptautinėmis sankcijomis, kuriomis siekiama nubausti ją už branduolinių ginklų bandymus, balandžio mėnesį pranešė „Fitch Solutions“.

Kim Jong Unas

Viena iš pagrindinių šį mėnesį Kimo valdančiajai partijai paskelbtų žinučių – būtinybė kelti ekonomiką. Daugiametį Šiaurės Korėjos maisto stygių dar labiau apsunkino taifūnai, kurie sunaikino pasėlius, ir Kimo sprendimas uždaryti sienas dėl „Covid-19“, sustabdant ir taip menką legalią prekybą.

Interviu, kuriame buvo paminėtas susirūpinimas lyderio sveikata, buvo dalis valstybinės televizijos transliuoto aštuonių minučių segmento, apimančio maždaug 20 vietos gyventojų pasisakymus apie muzikinį koncertą, kuriame nuskambėjo naujos propagandinės dainos, liaupsinančios Kimą ir valdančiąją partiją.

Praėjusią savaitę valstybinė televizija parodė, kaip Kimas, vilkėdamas laisvus drabužius, įžengė į koncertų salę, pasitinkamas audringomis kostiumuotų kadrų ir uniformuotų kariškių ovacijomis. Jie ten buvo susirinkę pasiklausyti, kaip Valstybės reikalų komisijos muzikinė grupė atlieka dainas, įskaitant „Tegyvuoja Korėjos darbininkų partija“.

Šiaurės Korėja turėjo kažką daryti, kad užkirstų kelią nereikalingiems gandams ir spekuliacijoms, – sakė Pietų Korėjos vyriausybę konsultavęs Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yangas Moo-jinas. – Jei nieko nebūtų pasakyta, Šiaurės Korėjos gyventojai galėtų ne juokais sunerimti dėl Kimo sveikatos.“

Nors per pastaruosius viešus pasirodymus Kimas neatrodė paliegęs ar akivaizdžiai ligotas, jo svorį stebi užjūrio agentūros, ieškodamos užuominų apie tolesnius ketinimus režimo atžvilgiu, juolab kad kiti jo šeimos nariai sirgo širdies ligomis. Tikroji lyderio sveikata – viena iš akyliausiai saugomų Šiaurės Korėjos paslapčių, kurią žino tik galingiausi vidinio rato nariai.

Kimas – nutukęs ir rūkalius – daugelį metų buvo sveikatos spekuliacijų centre. Ilgiausias jo dingimas iš viešumos truko šešias savaites 2014-aisiais. Kai jis vėl pasirodė, vaikščiojo pasiramsčiuodamas lazda, sukeldamas spėlionių, kad gali sirgti podagra.

Pietų Korėjos žvalgybos agentūra lapkričio mėnesį įstatymų leidėjams sakė, kad Kimas sveria apytiksliai 140 kilogramų ir nuo atėjimo į valdžią 2011 m. priaugo maždaug 50 kilogramų. Kimas pirmininkavo prieš 10 dienų prasidėjusiam aukščiausių partijos pareigūnų susitikimui, perspėdamas apie sunkią maisto situaciją šalyje ir sakydamas, kad yra pasirengęs „tiek dialogui, tiek konfrontacijai“ su JAV.

Manoma, kad Kimas turi tris vaikus, kurių vyriausiam maždaug 11 metų. Neturint aiškaus įpėdinio, lyderio sesuo Kim Yo Jong vertinama kaip galima kandidatė perimti pareigas, jei kažkas nutiktų jos broliui.
Praėjusią savaitę Kim Yo Jong perspėjo Vašingtoną, kad JAV laikosi „klaidingos“ nuomonės tikėdamasi, jog Šiaurės Korėja gali pasiūlyti vėl pradėti derybas. Jos komentarai nuskambėjo netrukus po prezidento Joe Bideno pasiuntinio patvirtinimo, kad JAV „bet kur ir bet kada“ yra pasirengusi dialogui su Pchenjanu.