Praėjusį rugsėjį programišiai įsilaužė į šalies karinį tinklą ir gavo prieigą prie 235 gigabaitų slaptos informacijos, valdančiosios Demokratų partijos įstatymų leidėją Rhee Cheol-hee citavo dienraštis „Chosun Ilbo“.

Tarp nutekintų dokumentų buvo ir 5015-asis operatyvinių veiksmų planas, skirtas galimam karui su Šiaurės Korėja. Šiame dokumente aprašoma „triuškinančių“ atakų prieš Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną procedūra, dienraštis citavo Rhee Cheol-hee.

Parlamento gynybos komiteto nario atstovai patvirtino, kad šios Rhee Cheol-hee citatos buvo tikslios.

Ši ataskaita pasirodė Korėjos pusiasalyje tvyrant didelei įtampai dėl galimo konflikto; situaciją dar labiau aštrina JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimai imtis karinių veiksmų prieš Pchenjaną, kad pažabotų jo branduolines ambicijas.

Savo naujausioje žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas šį savaitgalį pakartojo, kad diplomatinės pastangos susitarti su Šiaurės Korėja nuolat žlunga, taigi, „suveiks tik vienas dalykas“.

Remdamasis Pietų Korėjos gynybos ministerijos duomenimis, Rhee Cheol-hee pareiškė, kad dar nebuvo nustatytas 80 proc. pavogtų dokumentų turinys.

Pasak jo, jau žinoma, kad buvo pagrobtas nepaprastosios padėties planas, skirtas Seulo specialiosioms pajėgoms, dokumentai su informacija apie bendras karines pratybas su JAV ir duomenys apie pagrindinius karinius kompleksus bei elektrines.

Gynybos ministerijos atstovas žvalgybos reikalams nesutiko patvirtinti šios ataskaitos.

Gegužę ministerija pranešė, kad Šiaurės Korėja įsilaužę į vidinį Seulo kariuomenės kompiuterių tinklą, tačiau nenurodė, kokie duomenys iš ten buvo pavogti.

Pasak Pietų Korėjos vyriausybės, Pchenjanas turi 6 800 apmokytų kibernetinių atakų specialistų. Jie kaltinami 2014-aisiais surengę didžiulio masto kibernetinių atakų prieš kino kompaniją „Sony Pictures“.

Dienraštyje „Chosun Ilbo“ antradienį pasirodęs straipsnis nebuvo pirmas pranešimas apie su kariuomene susijusias kibernetines atakas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Australijos vyriausybė atskirame pranešime nurodė, kad iš neįvardijamo gynybos kontraktininko programišiai pagrobė „didelį kiekį duomenų“.

Per pastaruosius metus užfiksuota 47 tūkst. kibernetinių incidentų; tai yra 15 proc. daugiau nei pernai, Kanberoje sakė Australijos kibernetinio saugumo ministras Danas Tehanas, pristatęs Kibernetinio saugumo centro ataskaitą.

Ataskaitoje teigiama, kad tas kontraktininkas buvo atakuotas per serverį, prijungtą prie interneto, o programišiai pasinaudojo nuotoline administratoriaus prieiga, kad liktų jo tinkle.

Laikraštis „The Australian“ pranešė, kad tas programišius buvo iš Kinijos, tačiau D. Tehanas transliuotojui ABC sakė, kad „nežinome ir tiksliai negalime patvirtinti, kas buvo (tos atakos) vykdytojas“.