Pasak analitikų, šis pranešimas, apie kurį trečiadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida, prilygsta Kim Jong Uno raketų nutaikymui „į [JAV prezidento] Donaldo Trumpo [Donaldo Trampo] galvą“. Vis dėlto jie taip pat perspėjo, kad šis įtampos eskalavimas tikriausiai atsisuks prieš patį Pchenjana.

Vašingtonas nedelsdamas pateikė atsakymą: valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino Kim Jong Uną „rinktis kitokį kursą“ ir pabrėžė, jog JAV nori „taikos, o ne konfrontacijos“ su Šiaurės Korėja. Tuo metu D. Trumpas Pchenjano pareiškimų nesureikšmino.

Pchenjanas anksčiau yra išbandęs raketų, pajėgų pasiekti bet kurią Jungtinių Valstijų vietą, taip pat yra įvykdęs šešis branduolinius bandymus. Vėliausias iš šių užtaisų buvo 16 kartų galingesnis negu atominė bomba, sunaikinusi Hirošimą, nurodė ekspertai.

Kim Jong Unas buvo paskelbęs, kad tokie bandymai nebereikalingi ir savanoriškai juos sustabdė. Šis žingsnis buvo itin svarbus pastaruosius dvejus metus vykusioms Pchenjano ir Vašingtono deryboms dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Kita vertus, nors per šį laikotarpį įvyko trys Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimai, apčiuopiamos pažangos padaryta mažai.

Bet koks naujas strateginės ginkluotės bandymas tikriausiai sukeltų įtūžį D. Trumpui, ne kartą minėjusiam Kim Jong Uno pažadą tokių bandymų nevykdyti, bet mažesnio nuotolio ginklų paleidimų Amerikos prezidentas nesureikšmindavo.

Abiejų šalių derybos buvo iš esmės įstrigusios nuo vasarį Hanojuje surengto abiejų lyderių susitikimo, iširusio neradus bendros kalbos. Šiaurės Korėja buvo pareikalavusi, kad Jungtinės Valstijos iki 2019-ųjų pabaigos pasiūlytų naujų galimybių sušvelninti sankcijas, nes priešingu atveju Pchenjanas pasuks „nauju keliu“.

„Nebėra erdvės mums vienašališkai būti susaistytiems šio įsipareigojimo“, – valstybinė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) citavo Kim Yong Uno pareiškimą valdančiosios partijos aukšto rango pareigūnams.

„Pasaulis artimiausioje ateityje taps KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) turimo naujo strateginio ginklo liudininku“, – pridūrė jis.

Valdančiosios Darbininkų partijos viso Centro komiteto susitikimas bylojo apie Pchenjano nusiteikimą imtis didelių politikos pokyčių.

KCNA pranešimą per valstybinę televiziją perskaitė Šiaurės Korėjos televizijos veteranė vedėja Ri Chun Hee (Li Čun Hi). Tuo pat metu buvo rodomas į pareigūnus besikreipiantis Kim Jong Unas ir šalies vaizdai.

Atrodo, kad ši transliacija buvo parodyta vietoje įprastos Kim Jong Uno naujametinės kalbos, kaskart tampančios itin svarbiu įvykiu Šiaurės Korėjos politiniame kalendoriuje.

Kim Jong Unas pripažino tarptautinių sankcijų Pchenjanui, paskelbtų už jo ginkluotės plėtros programa, poveikį, bet leido suprasti, kad Šiaurės Korėja nusiteikusi sumokėti šią kainą, kad išlaikytų savo branduolinius pajėgumus.

„JAV kelia reikalavimus, prieštaraujančius mūsų valstybės pagrindiniams interesams, ir elgiasi banditiškai“, – lyderio žodžius citavo KCNA.

Vašingtonas „įvykdė dešimtis didelių ir mažų bendrų karinių pratybų [su Pietų Korėja], kurias jų prezidentas [D. Trumpas] buvo asmeniškai pažadėjęs sustabdyti“, taip pat siuntė Seului modernios ginkluotės, pabrėžė Kim Jong Unas