Laiškas, kurį paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, pasirodė likus kelioms savaitėms iki bendrų Pietų Korėjos karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis, rašo bbc.co.uk.

Pietų Korėja šį laišką atmetė kaip turintį „paslėptą motyvą“.

Korespondentai sako, kad prieš kasmetines pratybas Korėjos pusiasalyje tradiciškai padidėja įtampa. Pchenjanas smerkia šias pratybas kaip provokaciją.

Pernai šios karinės pratybos sukėlė neįprastai aštrią ir užsitęsusią įtampą. Šiaurė grasino suduoti atbaidomuosius branduolinius smūgius, kai virš pusiasalio per pratybas praskrido slapti JAV bombonešiai, galintys nešti atomines bombas.

Kitą mėnesį numatytos karinės pratybos Šiaurės Korėjai kelia didelį susierzinimą – šalis regi jas kaip pasirengimą karui.

Nors Šiaurės Korėja pasiūlė susitaikyti, jos retoriką lydi mažai užmaskuoti grasinimai „skubotai neatmesti“ šių pasiūlymų, pažymi BBC korespondentė Seule Lucy Williamson.

Daugelį kankina klausimas, ką Šiaurės Korėja darys, kai prasidės pratybos, priduria L. Williamson.

„Nervų gadinimas“

„Norint nutiesti platų kelią Šiaurės ir Pietų santykių gerinimui, svarbu priimti drąsų sprendimą nutraukti visus priešiškus karinius veiksmus – tai didžiausia kliūtis, kurstanti nepasitikėjimą ir konfrontaciją“, - rašoma Šiaurės Korėjos Nacionalinės gynybos komisijos (NGK) laiške.

„Šiaurės Korėja jau nusprendė vienašališkai nutraukti visus veiksmus, kurie gadina nervus Pietų Korėjai ir ją žeidžia“.

„Gaila, kad Pietų Korėjos vadovybė vis dar nekeičia savo netinkamo požiūrio ir neigiamos pozicijos“, - rašoma laiške ir priduriama, kad Pietų Korėja „neturėtų neapgalvotai abejoti, blogai suprasti ir skubotai atmesti nuoširdų bei svarbų Šiaurės Korėjos pasiūlymą“.

Laiškas veikiausiai buvo išisųstas specialiu Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno nurodymu. Jame Pietų Korėja raginama priimti drąsų sprendimą „nutraukti visus priešiškus karinius veiksmus“ ir užkirsti kelią „galimoms branduolinėms katastrofoms“.

Tačiau Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovas spaudai Wi Yong Seopas sakė: „Svarbiausia karinė taktika yra išsiaiškinti slaptą priešo motyvą“.

Jis pridūrė, kad egzistuojanti įtampa yra „Šiaurės Korėjos karinių provokacijų“ rezultatas ir kad „dabartinė padėtis galėtų būti išspręsta, jei Šiaurės Korėja liautųsi grasinusi ir vartojusi priešišką retoriką“.

Minimas laiškas pasirodė po to, kai prieš savaitę NGK paisūlė Pietų Korėjai atšaukti kasmetines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis.

Jame taip pat rašoma, kad abi šalys turėtų liautis „provokavusios ir šmeižusios“ viena kitą.

Seulas atsakė įspėjimu, kad Pchenjanas gali ruoštis provokaciniam veiksmui, kurio tikslas būtų įplieksti konfrontaciją.