Vis dėlto atvejis, apie kurį buvo pranešta, buvo toli gražu ne eilinis, rašo CNN.

„Buvau informuotas, kad jis sunkiai sužeistas Šiaurės Korėjos karių paleistų kulkų“, – sakė Lee Cook Jongas, detaliai prisimindamas, kaip klostėsi įvykiai ir kaip lapkričio 13 d. į jo žinioje esantį traumatologijos punktą buvo atgabentas pabėgėlis iš Šiaurės Korėjos Oh Chong Songas.

Transliuotojui CNN chirurgas papasakojo, kad sunkiai sužeisto paciento jis nuvyko apžiūrėti į sraigtasparnių nusileidimo aikštelę, esančią visiškai netoli jo vadovaujamo moderniai įrengto ir JAV standartus atitinkančio Pietų Korėjos sostinėje veikiančios Ajou universitetinės ligoninės traumatologijos centro.

Sraigtasparnis artėjo labai greitai ir šitai, anot mediko, turėjo lemiamos reikšmės.

„Jo gyvybinės jėgos buvo ant išsekimo ribos: jis merdėjo dėl nukritusio kraujo spaudimo ir dėl patirto šoko, – prisimena Lee Cook Jongas. – Jis buvo tarsi sudužęs ąsotis. Negalėjome perpilti jam pakankamai kraujo.“

Įspėjimas: vaizdo įraše – vaizdai, kurie gali sutrikdyti silpnesnių nervų skaitytojus:

North Korean soldier: Surgeon says #defector 'was like a broken jar.’ @paulanewtonCNN reports. https://t.co/CGcwKdv2Mp #NorthKorea #SouthKorea pic.twitter.com/4MFGIz2Obb
— CNN Asia Pacific (@cnnasiapr) December 5, 2017

Kulkų suvarpytą nukentėjusiojo kūną Pietų Korėjos kariai pasistengė perkelti į saugią vietą. Deja, per 25 minutes – tiek, kiek truko kelionė sraigtasparniu į ligoninę, – pabėgėlis iš šiaurinės šalies kaimynės buvo atsidūręs visiškai arti mirties.

Visa tai, kas vyko sraigtasparniui nutūpus nusileidimo aikštelėje, galima pavadinti milžiniškomis pastangomis, kurių buvo negailėta mėginant išgelbėti Oh Chong Songo gyvybę.

Gavęs kario sutikimą chirurgas ryžosi perduoti CNN daugiau nei šešias valandas trukusios procedūros vaizdo įrašą.

Kai sužeistasis buvo skubiai atgabentas į traumatologijos skyriaus operacinę, pirmąsias 30 minučių Lee Cook Jongas kartu su kolegomis mėgino stabilizuoti jo kvėpavimą.

Viena kulka perskrodė dešiniojo kelio sąnarį, antra – rankos trigalvį raumenį, trečia pataikė į nugarą, perėjo per krūtinę ir išėjo pro petį“, – sakė chirurgas komentuodamas vaizdo įrašą.

Vis dėlto baisiausia dar laukė.

Per penkias valandas trukusią kulkos šalinimo iš žarnyno operaciją Lee Cook Jongas susidūrė su komplikacija, kokios, kaip pats sako, neteko regėti per visą 20 metų trukusią chirurgo karjerą.

Procedūrą apsunkinęs veiksnys buvo parazitai.

Lee Cook Jongas pasakojo, kaip jam mėginant užsiūti ne mažiau kaip septynias žarnose padarytas šautines žaizdas iš operuojamojo kūno raitydamosi šliaužė baltos kirmėlės.

„Viskas buvo kruvina, bet vis tiek aiškiai matėsi iš žarnyno lendantys parazitai – balti, stori ir ilgi“, – sakė Lee Cook Jongas.

Pasak chirurgo, kario gyvybinių funkcijų stabilumas buvo toks abejotinas, kad keletą kartų rodėsi, jog šis numirs tiesiog ant chirurginio stalo.

„Tikras stebuklas, kad jis išgyveno“, – sako Lee Cook Jongas.

Iš Oh Chong Songo žarnyno pavyko pašalinti visus parazitus. Kai kurių iš jų ilgis siekė 27 centimetrus.

Žarnyno kirmėlėmis paprastai užsikrečiama per kontaktą su išmatomis arba neplautomis rankomis.

Parazitų gali užsiveisti ir dėl pasėlių tręšimo žmogaus fekalijomis bei itin prastų sanitarinių sąlygų.

Kario būklę chirurgui teko stebėti visą savaitę.

„Jaučiu jam pagarbą, nes pabėgo iš Šiaurės Korėjos siekdamas išsilaisvinti. Apie tai lengva kalbėti, bet padaryti labai labai sunku, todėl tokiu poelgiu galima tik žavėtis“, – prisipažino Lee Cook Jongas.

Po poros dienų jis vėl ilgiau nei tris valandas operavo pabėgėlį. Turėjo praeiti dar šiek tiek laiko, kol sužeistasis ėmė palyginti sparčiai taisytis.

Staigus jo būklės gerėjimas nustebino net medikus.