9 val. 30 min. Lietuvos laiku Šiaurės Korėja paskelbė sėkmingai atlikusi vandenilinės bombos bandymus. Šiaurės Korėja taip pat paskelbė, kad naująjį ginklą galima įtaisyti tarpžemyninėje balistinėje raketoje.

Apie, kaip spėjama, bombos sukeltus žemės drebėjimus neskelbiama.

Drebėjimai buvo užfiksuoti šalies šiaurės rytų dalyje, kurioje ir anksčiau buvo atliekami raketiniai bandymai. Minėta teritorija yra netoli sienos su Kinija.

Pietų Korėjos meteorologai teigia, kad drebėjimai buvo 9,8 karto galingesni už tuos, kuriuos sukėlė 5-tas branduolinio ginklo bandymas Šiaurės Korėjoje 2016 metų rugsėjo mėnesį.

Intenete taip pat išplatinti vaizdai, kuriuose Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas neva pasirašo įsakymą pradėti branduolinio ginklo bandymus.

Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono sekmadienio ryte patvirtino, kad seisminius judėjimus sukėlė būtent branduoliniai bandymai.

Dėl situacijos Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas taip pat sušaukė neeilinį susirinkimą.

Drebėjimas užfiksuotas praėjus valandai po to, kuomet pasirodė fotografijos, kuriose Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas užfiksuotas prie naujo tipo vandenilinės raketos.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida jau anksčiau skelbė apie naują branduolinį užtaisą ir tai, kad jos lyderis stebėjo, kaip naujas ginklas dedamas į tarpžemyninę balistinę raketą.

Šiaurės Korėja anksčiau teigė sumažinusi savo branduolinių ginklų arsenalą, tačiau ekspertai tuo abejoja. Skeptiškai buvo vertinama ir tai, kad Šiaurės Korėja susikonstravo vandenilinę bombą.

Vandenilinės bombos atomų susiliejimo metu išslaivina didžiulius kiekius energijos ir yra gerokai galingesnės už branduolines raketas, kurios energiją sukaupia skylant atomui.

D. Trumpas bandymą pavadino „pavojingu ir priešišku“

Šiaurės Korėjos veiksmus Donaldas J. Trumpas pavadino pavojingais. Tuo pačiu JAV prezidentas savo „Twitter“ paskyroje teigė, kad dabar Pietų Korėjos politika santykiuose su Šiaurės Korėja netinkama.

„Jie supranta tiek vieną dalyką“, – teigia JAV vadovas.

Kitoje žinutėje D. Trumpas teigė, kad Šiaurės Korėja tapo grėsme ir kaimyninei Kinijai, kuri stengiasi padėti, tačiau nesėkmingai.

Pietų Korėja reikalauja naujų sankcijų Pchenjanui

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas reikalauja kuo griežčiau bausti Šiaurės Korėją, taikyti papildomas Jungtinių Tautų sankcijas Pchenjanui, paskelbusiam sekmadienį apie sėkmingą vandenilinės bombos išbandymą.

Moon Jae-inas ragina imtis „visų diplomatinių priemonių, tarp jų ir JT Saugumo Tarybos sankcijų rezoliucijos visiškai izoliuoti Šiaurės Korėją“, sakė prezidento patarėjas saugumo klausimais Chungas Eui-yongas po skubiai sušaukto Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio.

Pasak jo, Pietų Korėja linkusi aptarti ir, kaip minėjo Moon Jaei-inas, „stipriausių strateginių JAV pajėgų“ dislokavimą, – matyt turėta omenyje 1991 metais iš Korėjos išgabenta taktinė branduolinė ginkluotė.

Branduolinį bandymą pasmerkė ir Kinija, ir Rusija

Kinija sekmadienį griežtai pasmerkė Šiaurės Korėją dėl branduolinio bandymo ir piktinosi Pchenjanu, kad šis ignoruoja tarptautinį nusistatymą prieš jos atominių ginklų programą.

Šiaurės Korėja „ignoruoja plačiai paplitusį tarptautinės bendruomenės nepritarimą branduoliniams bandymams. Kinijos vyriausybė reiškia ryžtingą nepritarimą visam tam ir griežtai smerkia tai“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame jos tinklalapyje.

Pekinas yra pagrindinis diplomatinis Pchenjano sąjungininkas ir ekonomikos rėmėjas bei atlieka svarbų vaidmenį stengiantis suvaldyti Šiaurės Korėjos ginklavimosi programą.

Tuo tarpu Rusijos URM pareiškė: „Šis naujausias demonstratyvus Pchenjano nesiskaitymas su atitinkamų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų reikalavimais ir tarptautinės teisės normomis nusipelno griežčiausio pasmerkimo“.

„Šiomis besiklostančiomis sąlygomis būtina išlikti ramiems ir susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, kurie veda prie tolesnio įtampos eskalavimo“, – sakoma ministerijos pareiškime.

JAV ir Pietų Korėjos saugumo vadovai tarėsi po branduolinio bandymo Šiaurės Korėjoje

Seulo ir Vašingtono saugumo tarnybų vadovai tarėsi po šeštojo Šiaurės Korėjoje atlikto branduolinio bandymo, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.

Pasak jos, JAV Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Herbertas Raymondas McMasteris kalbėjosi su savo kolega Pietų Korėjoje Chungas Eui-yongas apie 20 minučių, praėjus valandai nuo sprogimo.

D. Trumpas pareiškė, kad nuolaidžiavimas neveiks

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trampas sekmadienį pareiškė, kad „nuolaidžiavimas Šiaurės Korėjai“ nebeveiks.

„Šiaurės Korėja atliko didžiulį Branduolinį Bandymą, – parašė jis tviteryje. – Jų žodžiai ir veiksmai tebėra labai priešiški ir pavojingi Jungtinėms Valstijoms“.

Jo komentarai pasirodė kelios valandos po to, kai JAV geologijos tarnyba (USGS) užfiksavo 6,3 balo „sprogimą“ Šiaurės Korėjoje, kuris, kaip patvirtino Pchenjanas, buvo jau šeštas jo branduolinis bandymas.

Šis izoliuotas režimas sakė, kad tai buvo vandenilinė bomba, kurią gali nešti balistinė raketa. Pareiškimas smarkiai padidino JAV ir Šiaurės Korėjos konfrontacijos statymus.

Praėjusį mėnesį D. Trumpas pagrasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įniršiu“, jei ji ir toliau grasins Jungtinėms Valstijoms, bet naujausiose tviterio žinutėse nuo tiesioginių grasinimų susilaikė.

„Pietų Korėja supranta, kaip aš jiems sakiau, kad jų nuolaidžiavimo kalba su Šiaurės Korėja neveiks, jie supranta tik vieną dalyką!“ – sakė jis.

„Šiaurės Korėja yra priešiška valstybė, tapusi didele grėsme ir keblumu Kinijai, kuri bando padėti, bet nelabai sėkmingai“, – pridūrė jis.

NATO vadovas smerkia branduolinį bandymą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas griežtai sukritikavo Šiaurės Korėją, atlikusią šeštąjį branduolinį bandymą ir pavadino tai „dar vienu pasipiktinimą keliančiu daugybės JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu“.

J.Stoltenbergas dar pažymėjo, kad „NATO kelia nerimą destabilizuojantis Pchenjano elgsenos pobūdis, keliantis grėsmę regiono ir tarptautiniam saugumui“.

Jis paragino Šiaurės Korėją „nedelsiant nutraukti visą branduolinės ir balistinės ginkluotės plėtojimą visapusišku, patikrinamu ir negrįžtamu būdu bei vėl įsitraukti į dialogą su tarptautine bendrija“.