Per paradą, skirtą šalies ginkluotųjų pajėgų 75-osioms įkūrimo metinėms paminėti, buvo leidžiami fejerverkai, grojo kariniai orkestrai, o uniformuoti kareiviai, vieningai žygiuodami „išrašė“ skaičius „2,8“ ir „75“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra KCNA.

Vilkėdamas juodą paltą ir fetrinę skrybėlę – derinį, kokį mėgo jo senelis ir Šiaurės Korėjos įkūrėjas Kim Ir Senas, Kimas dalyvavo vasario 8 dienos parade su žmona Ri Sol Ju ir galima įpėdine dukra Ju Ae, rodo valstybinės žiniasklaidos nuotraukos.

Nuotraukose matyti, kaip Pchenjano centrinėje Kim Ir Seno aikštėje lyderis stovi su savo aukščiausio rango generolais iš šonų ir saliutuoja pro šalį žygiuojant kariams bei raketiniams daliniams.

Tarp demonstruojamų ginklų buvo mažiausiai 10 didžiausių šalies tarpžemyninių raketų „Hwasong-17“ ir transporto priemonės, akivaizdžiai skirtos gabenti kietojo kuro tarpžemynines raketas, pranešė Seule įsikūrusi specializuota svetainė „NK News“.

Šiaurės Korėja jau seniai siekia sukurti kietojo kuro ICBM, kuri galėtų apsunkinti branduolinių ginklų aptikimą ir sunaikinimą.

Kai aikštėje pasirodė ICBM, žiūrovai ėmė džiūgauti, teigė KCNA, pridurdama, kad parade taip pat dalyvavo „taktinis branduolinių operacijų padalinys“.

Šiaurės Korėja rengia karinius paradus svarbių švenčių ir įvykių proga, o juos atidžiai stebi specialistai, ieškantys užuominų apie tai, kokią pažangą daro izoliuotas režimas, kurdamas uždraustus balistinius ir branduolinius ginklus.

Per paradą buvo pademonstruoti „didžiausi šalies branduolinės atakos pajėgumai“, teigė KCNA.

Bendrovės „Maxar Technologies“ darytose komercinio palydovo nuotraukose trečiadienio vakarą 22.05 val. (13.05 val. Grinvičo laiku) buvo matyti didelė Šiaurės Korėjos vėliava ir tūkstančiai žmonių, susirinkusių Kim Ir Seno aikštėje.

„Visavertė branduolinė galia“

Analitikai teigia, kad demonstruojamos ginkluotės mastas ir apimtis rodo pažangą, kuri tampa iššūkiu JAV.

„Naujausiame parade jie pademonstravo daugiau ICBM nei kada nors anksčiau, o tai atitinka ilgalaikį Kim Jong Uno nurodymą masiškai gaminti branduolinius ginklus ir jų gabenimo sistemas“, – AFP sakė JAV dirbantis analitikas Ankitas Panda.

Pasak jo, tai yra problema, nes Vašingtonas suplanavo savo vidaus priešraketinės gynybos sistemą atremti „ribotai“ Šiaurės Korėjos raketų grėsmei.

„Šiaurės Korėja dabar pademonstravo, kad jos branduolinės pajėgos toli gražu nėra „ribotos“, – sakė jis.

Kiti analitikai sako, kad Pchenjanas, demonstruodamas daugiau pažangiausių raketų „Hwasong-17“ nei kada nors anksčiau, siunčia aiškią žinią.

„Šiaurės Korėja bando pasiskelbti visaverte branduoline galia“, – AFP sakė Seulo Ewha universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją