Kaip šeštadienį anksti ryte informavo Korėjos centrinė naujienų agentūra, Kim Jong Unas dalyvavo „Sunchon“ fosfatinių trąšų gamyklos, esančios į šiaurės rytus nuo sostinės Pchenjano, atidaryme. Valstybinė naujienų agentūra išpublikavo nuotraukų, kuriose Šiaurės Korėjos vadovas, vilkėdamas juodą Mao stiliaus kostiumą, kerpa kaspiną prie gamyklos, kuri, pasak kai kurių ekspertų, gali būti panaudota skystai medžiagai branduolinėms bomboms gaminti.

Vis dėlto šie pranešimai negalėjo būti patvirtinti kitų šaltinių. Nėra aišku ir kada tiksliai padarytos tos nuotraukos.

Kim Jong Uno pasirodymo viešumoje Vašingtonas ir Seulas neskubėjo komentuoti, o JAV ir Pietų Korėjos prezidentų kabinetai atsisakė komentuoti šią žinią.

Šiaurės Korėjos lyderiui dingus iš viešumos, kilo spėlionių, kas perimtų valdžią šioje paveldimoje šeimos dinastijoje, valdančioje šalį nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo.
Juo labiau, kad šalies branduolinis arsenalas dabar galingesnis, nei buvo 2011 m. pabaigoje, Kim Jong Unui atėjus į valdžią.


Šiaurės Korėjos lyderis teigė, kad projektas rodo šalies pasitikėjimą savimi, ir pridūrė, jog tėvas ir senelis būtų be galo patenkinti. Pasak valstybinės naujienų agentūros, „vyriausiasis šalies lyderis šiltai pasveikino statybininkus ir susirinkusius žmones, o visi audringai jam plojo“.

Kim Jong Uną (36 m.) lydėjo keli padėjėjai, vienas iš jų laikė ploną baltą lazdelę. Gamyklos atidarymo ceremonijoje dalyvavo premjeras Kim Jae Ryongas, buvęs premjeras Pak Pong Ju ir šalies lyderio sesuo Kim Yo Jong.

Kaip ir ankstesnėse nuo koronaviruso pandemijos pradžios Šiaurės Korėjos paskelbtose nuotraukose Kim Jong Unas matomas nedėvinti apsauginės kaukės – kitaip negu aplink jį buvę šimtai darbininkų, džiūgavusių ir leidusių balionus.

Analitikai spėlioja, kad Kim Jong Unas vengia rodytis viešumoje dėvėdamas kaukę, nes Šiaurės Korėjos žmonėms atrodytų pažeidžiamas.

Šiaurės Korėja tvirtina, kad šalyje iki šio nebuvo nė vieno koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejo, nors ekspertai sako, kad tai mažai tikėtina.

Kadangi Kim Jong Unas daug kartų pasirodė nedėvėdamas kaukės, buvo keliama prielaida, kad jis galbūt užsikrėtė naujuoju virusu.

Nepriklausomų šaltinių informacijos iš izoliuotos Šiaurės Korėjos itin sunku gauti, ypač jeigu ji susijusi su šalies lyderiais.

Pastaruoju metu sklandė kalbos, kad būtent ji ateitų į valdžią brolio mirties atveju. Vienoje nuotraukoje matyti, kaip ji sėdi šalia brolio.

Įprastai pastaraisiais metais Šiaurės Korėjos žiniasklaida nereaguoja į spėliones užsienyje, kas vadovauja užsislaptinusiai valstybei, kai lyderiai ilgai nesirodo viešumoje. Anksčiau Kim Jong Unas nesirodė viešumoje šešias savaites, manyta, kad jis turėjo sveikatos problemų.

Gandai apie pašlijusią sveikatą

Šiaurės Korėjos lyderis viešumoje nebuvo matomas nuo balandžio 11-osios, kai jis pirmininkavo valdančiosios Darbininkų partijos Politinio biuro posėdžiui. Kitą dieną valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Kim Jong Unas apžiūrėjo karinių oro pajėgų naikintuvus.

Internetinis dienraštis NK, leidžiamas daugiausiai perbėgėlių ir Šiaurės Korėjos, praeitą mėnesį pranešė, kad Kim Jong Unas gydomas po jam neva atliktos širdies ir kraujagyslių operacijos.

Leidinys citavo neįvardytus šaltinius Šiaurės Korėjoje, sakiusius, kad Kim Jong Unui, kurio amžius, kaip spėjama, yra 36–38 metai, prireikė skubaus gydymo dėl intensyvaus rūkymo, nutukimo ir nuovargio.

Tuojau po šio pranešimo televizija CNN, remdamasi neįvardytu JAV pareigūnu, paskelbė, kad Vašingtonas „stebi žvalgybos duomenis“, jog Kim Jong Unui iškilęs „mirtinas pavojus“ po atliktos operacijos.

Tuo metu Seulo pareigūnai kaskart pažymėdavo nesureikšminantys šių pranešimų, o vienas prezidento saugumo patarėjas sakė, kad Kim Jong Unas yra „gyvas ir sveikas“ ir kad jis yra apsistojęs kurorte rytiniame Vonsano mieste.

Seule įsikūrusio universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley sakė, kad Kim Jong Uno dingimas aiškiai pademonstravo, jog pasaulis „beveik nepasiruošęs nestabilumui Šiaurės Korėjoje“.

„Vašingtonui, Seului ir Tokijui reikia glaudžiau koordinuoti planus nenumatytiems atvejams“, – pabrėžė jis.

Buvusi JAV vyriausybės Šiaurės Korėjos reikalų analitikė Rachel Lee sakė naujienų agentūrai AFP, kad pastarosios savaitės taip pat pademonstravo „nepasotinamą troškimą gauti žinių apie Šiaurės Korėjos vadovybę“.

Ji atkreipė dėmesį į „potencialią regioninę ir tarptautinę riziką, susijusią su Kim Jong Uno sveikata“, taip pat reiškė apgailestavimą dėl „prastos Šiaurės Korėjos analizės, grindžiamos įsivaizdavimais ir prielaidomis, o ne tvirtais duomenimis“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau šią savaitę užsiminė, kad Vašingtonas yra įsitikinęs, jog Kim Jong Unas yra gyvas ir sveikas. Jis kol kas atsisakė komentuoti Kim Jong Uno naujausią pasirodymą viešumoje.

D. Trumpas ir Kim Jong Unas yra triskart susitikę, bet pastaruoju metu derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinių pajėgumų buvo įstrigusios, ir nesimatė jokių ženklų, kad jos galėtų būti atnaujintos.

Anksčiau taip pat yra buvę atvejų, kai Kim Jong Unas ilgokai nesirodydavo viešumoje ir pasklisdavo gandų apie jo sveikatos būklę.

Apie Kim Jong Uno tėvo ir pirmininko Kim Jong Ilo mirtį pirmoji žinia pasaulį pasiekė tik praėjus dviem dienoms, o iki tol tai buvo žinoma tik patiems svarbiausiems šalies vadovybės nariams.

2014 metais Kim Jong Uno viešumoje nebuvo beveik šešias savaites, o vėliau jis pasirodė ramsčiuodamasis lazda. Keliomis dienomis vėliau Pietų Korėjos žvalgybos agentūra pranešė, kad jam buvo atlikta kojos operacija, per kurią buvo pašalinta cista.