Piktas Pchenjano pareiškimas pasirodė Niujorke prasidedant kasmetinei Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai, per kurią Šiaurės Korėjos klausimas bus vienas svarbiausių.

Praėjusią savaitę JT Saugumo Taryba vienbalsiai pritarė naujų sankcijų paketui Šiaurės Korėjos atžvilgiu. Numatoma, kad bus uždraustas tekstilės eksportas, įšaldytas darbo leidimų atvykstantiems šiaurės korėjiečiams išdavimas ir suvaržytas naftos produktų importas.

Šiuo sankcijų paketu siekiama priversti Pchenjaną nutraukti savo branduolinę ir raketinę programas bei grįžti prie derybų stalo. Vis dėlto rugsėjo pradžioje ši uždara valstybė surengė šeštą, iki šiol galingiausio savo branduolinio užtaiso bandymą, o praėjusią savaitę paleido didelio nuotolio raketą virš Japonijos teritorijos. Ekspertų teigimu, tokia raketa gali pasiekti ir žemyninę JAV dalį.

Pchenjanas tvirtina, kad branduolinių ginklų jam reikia, siekiant apsisaugoti nuo JAV pajėgų invazijos. Režimas neslepia savo tikslo pasigaminti raketų, galinčių pasiekti JAV teritoriją ir nešti branduolines kovines galvutes.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA citavo Užsienio reikalų ministerijos pranešimą, kuriame sakoma, kad ekonominės sankcijos yra „priešiškumo aktas, kuriuo siekiama fiziškai sunaikinti (Šiaurės Korėjos) žmones“. JAV pareigūnų teigimu, jos atims iš Pchenjano daugiau kaip 2 mlrd. dolerių pajamų.

„Suaktyvėję JAV ir jų vasalų pajėgų žingsniai paskelbti sankcijas ir didinti spaudimą KLDR (Šiaurės Korėjai) tik paspartins mūsų tempą baigiant kurti valstybines branduolines pajėgas“, – sakoma pranešime.

Naujausių JT sankcijų efektyvumas daugiausiai priklausys nuo to, ar Kinija, pagrindinė Šiaurės Korėjos ekonominė partnerė ir sąjungininkė, visiškai jas įgyvendins.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį telefonu kalbėjosi su Kinijos vadovu Xi Jinpingu ir sutarė „maksimaliai didinti spaudimą Šiaurės Korėjai“.

Pirmadienį JAV pasiuntė keturis „nematomus“ naikintuvus ir du bombonešius praskristi virš Korėjos pusiasalio, taip demonstruodamos karinę galią po Šiaurės Korėjos naujausių branduolinio užtaiso ir raketų bandymų.

Keturi naikintuvai F-35B ir du bombonešiai B-1B praskrido virš pusiasalio, „kad pademonstruotų JAV ir Pietų Korėjos aljanso atgrasomuosius pajėgumus Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketinės grėsmių atžvilgiu“, sakoma Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareiškime.

Amerikos lyderis taip pat nėra atmetęs karinės galimybės, nors tokio konflikto atveju milijonams žmonių Seule ir 28 500 Pietų Korėjoje dislokuotų JAV karių galėtų grėsti atsakomoji ataka.