Pchenjano teigimu, šalies kariuomenei nurodyta įvesti karinę parengtį šalies ilgo nuotolio raketinėms ir artilerijos sistemoms, kurios turėtų pulti JAV karines bazes Guamo teritorijoje, Havajuose ir pačiame Amerikos žemyne. Pranešama, kad tokią Šiaurės Korėjos reakciją paskatino JAV bombonešių skrydžiai, kuriuos Pchenjanas įvertino kaip pavojingus šaliai.

„Nuo šios akimirkos Šiaurės Korėjos Liaudies kariuomenės vadovybė veiks pagal karinės parengties 1-ąjį planą: šalies artilerija, įskaitant ilgo nuotolio artilerijos dalinius bei strateginius raketinius dalinius, taikysis į visas priešo karines bazes Amerikos teritorijoje, Havajuose ir Guame“, - skelbia Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Šiaurės Korėja jau anksčiau gąsdino JAV ir Pietų Korėja branduoline ataka, tačiau specialistai nemano, jog Pchenjanas jau yra technologiniu požiūriu pajėgus panaudoti prieš JAV branduolinį ginklą.

Ekspertai abejoja dėl raketos

Nepaisydami gruodžio mėnesį įvykdyto sėkmingo Šiaurės Korėjos tolimojo nuotolio raketos bandymo dauguma ekspertų mano, kad ši valstybė tikrą tarpžemyninę balistinę raketą, kuri galėtų smogti JAV žemyninei daliai, sugebės pasigaminti dar ne po vienų metų.

Havajai ir Guamas taip pat būtų nepasiekiami Šiaurės Korėjos vidutinio nuotolio raketoms, tačiau jos galėtų smogti JAV karinėms bazėms Pietų Korėjoje ir Japonijoje.

Aukščiausiosios vadovybės pareiškimas pasirodė kelios dienos po to, kai Pietų Korėjos ir JAV kariškiai pasirašė naują paktą dėl bendro karinio atsako net į nedidelius provokacinius Šiaurės Korėjos veiksmus.

Nors esamais susitarimais numatomas JAV įsitraukimas visapusiško konflikto atveju, naujajame protokole kalbama apie atsaką į riboto masto provokacijas, tokias kaip pavieniai apšaudymo per sieną incidentai.

Juo užtikrinama JAV parama bet kokiems atsakomiesiems Pietų Korėjos veiksmams ir sudaromos sąlygos Seului prašyti bet kokios papildomos JAV karinės jėgos, kokia jam atrodys būtina.

Šiaurės Korėjai 2010 metų lapkritį apšaudžius vieną Pietų Korėjos pasienio salą, žuvo keturi žmonės.