Šis įsakymas buvo duotas po to, kai Kim Jon Unas esą stebėjo sėkmingą raketos kovinės galvutės bandymą, imituojantį grįžimą į Žemės atmosferą, kuris yra technologiškai itin svarbus etapas, siekiant užsitikrinti galimybę surengti tiksliai nutaikytą branduolinį smūgį – pavyzdžiui, JAV žemyninėje dalyje, antradienį nurodė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Kim Jong Unas

Karinė įtampa padalytame Korėjos pusiasalyje nuolat didėjo po to, kai Pchenjanas sausio 6-ąją susprogdino jau ketvirtą branduolinį užtaisą, o dar po mėnesio paleido didelio nuotolio raketą, kurią daugelis laiko užmaskuotu balistinės raketos bandymu.

JT Saugumo Taryba anksčiau šį mėnesį reagavo paskelbdama iki šiol griežčiausias sankcijas Šiaurės Korėjai, nukreiptas prieš svarbius ekonomikos sektorius, taip pat turinčias apriboti Pchenjano galimybes naudotis tarptautinėmis transporto sistemomis.

Siekdamas padidinti savo šalies branduolinio arsenalo atgrasomąjį poveikį, Kim Jong Unas pareiškė, kad „artimiausiu metu“ bus susprogdintas kitas branduolinis užtaisas, taip pat bus išbandytos „kelių rūšių“ balistinės raketos.

„Jis nurodė atitinkamam skyriui kuo kruopščiausiai suplanuoti šiuos veiksmus“, – sakoma KCNA pranešime.

Tas įsakymas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Kim Jong Unas buvo nufotografuotas pozuojantis prie esą mažų gabaritų branduolinės kovinės galvutės, kurią būtų galima sumontuoti ant balistinės raketos.

Pietų Korėjos vadovė: Šiaurės Korėjai gresia susinaikinimas

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye antradienį įspėjo Šiaurės Korėją, kad šalis eis susinaikinimo keliu, jei nepažabos savo branduolinių ambicijų.

Prezidentė susitikime su vyriausybės nariais sakė, kad nesiliaujantys Šiaurės Korėjos grasinimai atspindi „krizės suvokimą“ Pchenjane dėl didėjančios jo diplomatinės ir ekonominės izoliacijos.

„Jei Šiaurės Korėja tęs savo provokacijas ir konfrontaciją su tarptautine bendrija ir nepasuks permainų keliu, ji eis susinaikinimo keliu“, – sakė Park Geun-hye.

Park Geun-hye