Manoma, kad raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje (IEZ), sakė ministras pirmininkas Fumio Kišida, pasmerkęs raketos paleidimą kaip „absoliučiai nepriimtiną“.

Tai jau antrasis Pchenjano raketos paleidimas per dvi dienas, o pastarosiomis savaitėmis jų buvo rekordiškai daug.

Patvirtindamas paleidimo faktą Tokijas sakė, kad, remiantis jo skaičiavimais, raketos veikimo nuotolis galėjo siekti iki pat JAV žemyninės dalies.

Šiaurės Korėja tvirtina, kad naujausia paleidimų banga – tai atsakas į Vašingtono veiksmus, kuriais siekiama sustiprinti regiono saugumo sąjungininkių – Pietų Korėjos ir Japonijos – saugumą.

Japonijos gynybos ministras Yasukazu Hamada žurnalistams sakė, kad „ICBM klasės raketa“ buvo paleista „paaukštinta trajektorija“, t. y. raketa paleidžiama į viršų, o ne į tolį, paprastai siekiant išvengti praskriejimo virš kaimyninių šalių.

„Remiantis skaičiavimais, atliktais atsižvelgiant į trajektoriją, šį kartą balistinės raketos veikimo nuotolis, priklausomai nuo kovinės galvutės svorio, galėjo siekti 15 000 km, o jei taip, vadinasi, JAV žemyninė dalis buvo jos veikimo zonoje“, – sakė jis.

JAV griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos bandymą

JAV ketvirtadienį pareiškė, kad „griežtai smerkia“ Šiaurės Korėjos „ilgojo nuotolio balistinės raketos bandymą“. Raketos veikimo nuotolis, Japonijos teigimu, galėjo pasiekti JAV žemyninę dalį.

„Prezidentas buvo informuotas apie situaciją, ir jis bei jo nacionalinio saugumo komanda tęs glaudžias konsultacijas su sąjungininkais ir partneriais“, – sakoma Nacionalinės saugumo tarybos atstovės spaudai Adrienne Watson pareiškime.

„Šis paleidimas yra įžūlus kelių JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas, be reikalo didinantis įtampą ir rizikuojantis destabilizuoti saugumo padėtį regione“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją