Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ skelbė, kad raketa skriejo rytų kryptimi.

Raketa paleista iš pietinės Pyongsongo provincijos. JAV ir Pietų Korėjos kariškiai kartu seka raketos trajektoriją.

JAV ekspertai skelbia, kad raketa buvo paleista 3:30 valandą vietos (20:30 Lietuvos) laiku. Anot jų, raketa greičiausiai nuskriejo apie 1000 km. ir nukrito Japonijos jūroje.

Anksčiau Š. Korėja jau buvo paleidusi balistinę raketą, kuri praskrido virš Japonijos ir pasėjo šalyje baimę. Tada, pasak pareigūnų, balistinės raketos bandymas nekėlė grėsmės Guamui, JAV teritorijai Ramiajame vandenyne, kurį apšaudyti raketomis prieš kurį laiką grasino Šiaurės Korėjos režimas.

Raketa tada veikiausiai nuskriejo apie 3 700 km ir pasiekė 770 km aukštį.

Milijonus japonų ankstyvą penktadienio rytą pažadino pavojaus signalas ir žinutės, skelbusios, kad Pchenjanas paleido balistinę raketą virš šiaurinės Hokaido salos.

„Pastebėjome tikėtiną raketos paleidimą iš Šiaurės Korėjos“, – sakė Pentagono atstovas pulkininkas Robas Manningas.

„Vertiname situaciją ir kai bus įmanoma, pateiksime papildomų detalių“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos susivienijimo ministras anksčiau antradienį sakė, kad Šiaurės Korėjoje buvo pastebėta neįprastos veiklos ženklų.

D. Trumpas žada atsaką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pasiuntė griežtą perspėjimą Šiaurės Korėjai, surengusiai naujausią balistinės raketos bandymą – pirmąjį po Vašingtono sprendimo grąžinti Pchenjaną į terorizmą remiančių šalių sąrašą.

„Mes tuo pasirūpinsim“, – D. Trumpas pareiškė sakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose tuojau po anksti trečiadienį Korėjos laiku atlikto bandymo, per kurį, anot Pentagono, buvo paleista tarpžemyninė balistinė raketa.

Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų Štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad raketa buvo paleista rytų kryptimi iš Pietų Pjongano provincijos.

Vienas Pentagono pareigūnas patvirtino, kad antradienį JAV Rytų pakrantės laiku Amerikos kariškiai pastebėjo tikėtiną raketos paleidimą iš Šiaurės Korėjos.

„Maždaug 13 val. 30 min. (20 val. 30 min. Lietuvos, trečiadienį 3 val. Pchenjano laiku) pastebėjome tikėtiną raketos paleidimą iš Šiaurės Korėjos“, – sakė Pentagono atstovas pulkininkas Robas Manningas.

„Vertiname situaciją ir kai bus įmanoma, pateiksime papildomų detalių“, – pridūrė jis.

D. Trumpas „buvo informuotas apie padėtį Šiaurės Korėjoje, kai raketa tebebuvo ore“, sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah H. Sanders.