Paradas Pchenjane vyko valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavimo, kuriame Kim jong-unas paskelbė apie Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo arsenalo didinimą, o JAV pavadino „didžiausia“ šalies prieše, proga.

Per ketvirtadienį vakare vykusį paradą besišypsantis Kim Jong Unas stebėjo žygiuojančius karius, riedančias artilerijos sistemas ir tankus, taip pat praskrendančius lėktuvus, išsirikiavusius, kad sudarytų skaičių „8“ partijos 8-ajam suvažiavimui pagerbti.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA naująją raketą pavadino „galingiausiu pasaulio ginklu“. Ji esą pademonstruoja Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų galią. Raketa geba „prevenciškai sunaikinti priešus už teritorijos ribų“.

Šis žodžių pasirinkimais rodo, kad raketos veikimo nuotolis galimai peržengia Korėjos pusiasalio ribas ir kad raketa mažiausiai gali pasiekti Japoniją.

„Galingiausi ginklai pasaulyje – iš povandeninių laivų paleidžiamos balistinės raketos, viena po kitos įvažiavo į aikštę, tvirtai demonstruodamos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų galią“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Nuotraukose matyti mažiausiai keturios balistinės raketos juodos ir baltos spalvos smaigaliais, vežamos šalia vėliavomis mojuojančių parado dalyvių Kim Il Sungo aikštėje. Pietų Korėjoje Handongo tarptautinio universiteto profesorius Park Won-gonas sakė, kad šios raketos yra „Šiaurės pažangiausi branduoliniai ginklai“.

Raketos pristatymą galima interpretuoti kaip stiprybės demonstravimą naujojo JAV prezidento Joe Bideno, kuris trečiadienį pradės eiti pareigas, kryptimi. JAV Pietų Korėjoje yra dislokavusios 28 500 kareivių. Reikšmingas šalies karinis buvimas ir Japonijoje.

Ekspertų vertinimu, Kim Jong Unas savo siunčiamais galios signalais gali siekti J. Bideno nuolaidų. Šiaurės Korėja smarkiai kenčia dėl tarptautinių sankcijų, kurios galioja šaliai dėl branduolinės ir raketų programos.

Kim Jong Unas pastaraisiais metais siekė suartėjimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kad būtų panaikintos sankcijos. Abiejų šalių lyderiai tris kartus susitiko asmeniškai. Tačiau paskutinis viršūnių susitikimas Hanojuje 2019 metų vasarį žlugo.

Nuo tada Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos mažinimo įstrigusios. Tolia aštrėja įtampa ir tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos.

Kim Jong Unas praeityje griežtai užsipuolė J. Bideną. Be kita ko, jis buvusį JAV viceprezidentą pavadino „pasiutusiu šunimi“. J. Bidenas savo ruožtu per rinkimų kampaniją vadino Šiaurės Korėjos vadovą „nusikaltėliu“.

Anksčiau Šiaurės Korėja yra pademonstravusi mažesnių PLBR ir parodžiusi, kaip viena jų paleidžiama per bandymus. Vis dėlto neaišku, ar raketa tąsyk buvo paleista iš povandeninio laivo, ar iš povandeninės platformos.

Veikiančios PLBR, galinčios nešti branduolines kovines galvutes, suteiktų Šiaurės Korėjai strateginį privalumą. Pchenjanas galėtų surengti netikėtą puolimą prieš Jungtines Valstijas, paleisdamas raketas iš pozicijų netoli šalies krantų, taip pat išlaikytų galimybę smogti net jeigu šiaurės korėjiečių sausumos pajėgos būtų sunaikintos.

KIm Jong Unas

Per partijos suvažiavimą Kim Jong Unas sakė, kad Šiaurės Korėja baigė rengti atominio povandeninio laivo statybos planus. Vis dėlto toks laivas į šalies ginkluotąsias pajėgas galėtų būti priimtas tik po kelerių metų.

Analitikai sako, kad Šiaurės Korėja partijos suvažiavimu ir karinės galios demonstravimu siekia pasiųsti kruopščiai apgalvotą žinią būsimajai J. Bideno administracijai, siekdama užsitikrinti nuolaidų.

Iš paskelbtų nuotraukų galima spręsti, kad baigiantis paradui buvo parodytos naujos mažo nuotolio balistinės raketos, varomos kietuoju kuru. Tokios raketos yra lengviau transportuojamos ir greičiau parengiamos paleisti negu skystu kuru varomos raketos.

„Jie tikriausiai norėtų mums pranešti tampantys veiksmingesni, turėdami didesnių kieto kuro raketinių greitintuvų“, – per „Twitter“ parašė Carnegie [Karnegio] fondo už tarptautinę taiką analitikas Ankitas Panda.

Vis dėlto Pchenjanas šįkart neparodė nė vienos iš savo tarpžemyninių balistinių raketų (TBR). Per ankstesnį paradą, surengtą spalį, buvo pademonstruota didžiulė nauja TBR, vežama 11-os ašių transporterio. Analitikai sakė, kad tai gali būti didžiausia keliais transportuojama skysto kuro raketa pasaulyje.