„D. Trumpas pareiškė, kad mūsų vadovybė ilgai negyvuos, – žurnalistams sakė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho stovėdamas priešais savo viešbutį Niujorke. – Jis taip paskelbė karą mūsų šaliai.“

„Visos šalys narės ir visas pasaulis turėtų įsiminti, kad JAV pirmosios paskelbė karą Šiaurės Korėjai“, – sakė Ri Yong Ho.

„Kadangi JAV paskelbė karą mūsų šaliai mes turime visas teises imtis atsakomųjų veiksmų, tarp kurių – teisė numušti JAV strateginius bombonešius, net jeigu jie skris mūsų oro erdvės pakraščiu, – sakė ministras. - Tuomet ir bus atsakyta į klausimą, kas gyvuos ilgiau.“

Per savo pirmąją kalbą Generalinėje Asamblėjoje praėjusią savaitę D. Trumpas pagrasino „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją, jei ši užpuls Ameriką arba jos sąjungininkes. Kalboje JAV prezidentas Šiaurės Korėjos lyderį pašaipiai pavadino „raketininku“ (rocket man), kuris leidžiasi į „savižudžio misiją“.

Ri Yong Ho pabrėžė, kad D. Trumpo pareiškimas yra „aiškus karo paskelbimas“, net jei tas pareiškimas pasakytas JAV prezidento. Pagal JAV konstituciją, tik Kongresas gali paskelbti karą.
Prieš vykdamas į oro uostą Ri Yong Ho trumpai pakalbėjo su žurnalistais ir sakė, kad tarptautinė bendruomenė puoselėjo viltį, jog „žodžių karas tarp KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV nevirs realiais veiksmais“.

Krizė dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos dominavo šių metų Jungtinių Tautų pasaulio vadovų susitikimą, pasibaigsiantį pirmadienį, kurio metu buvo nuogąstaujama, kad stipri retorika gali netyčia peraugti į karą.

Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja atliko šeštąjį branduolinės bombos bandymą ir išbandė tarpžemynines raketas, šalis teigia, kad ji taip saugosi nuo JAV ir jos sąjungininkių priešiškumo.
Savo kalboje Generalinėje Asamblėjoje šeštadienį Ri Yong Ho asmeniškai užsipuolė D. Trumpą, kuris, anot jo yra „didybės manija sergantis beprotis“.

Kelios valandos iki ministro kalbos Jungtinėse Tautose, JAV bombonešiai praskrido palei Šiaurės Korėjos rytų pakrantę. JAV karo lėktuvų skrydis surengtas šiauriau demilitarizuotos zonos, tokių skrydžių šį šimtmetį anksčiau nėra buvę.

„Šia misija demonstruojamas JAV ryžtas ir aiški žinia, kad prezidentas turi daug karinių variantų bet kuriai grėsmei įveikti“, – paskelbė Pentagonas.

D. Trumpo grasinimai sunaikinti Šiaurės Korėja „neišvengiamai reiškia, kad mūsų raketos pasieks žemyninę JAV dalį“, – šeštadienį sakė Ri Yong Ho.

Baltieji rūmai tokias kalbas pavadino „absurdu“. Tuo tarpu Pentagonas reaguodamas į Šiaurės Korėjos kaltinimus paragino „baigti provokacijas“.