Rinkimų apylinkės duris atvėrė 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir užsidarys po 10 valandų.

ŠKTR, užimančioje maždaug trečdalį rytinės Viduržemio jūros Kipro salos teritorijos, teisę balsuoti turi apie 176 tūkst. žmonių.

1974 metais Turkijos kariai, reaguodami į Atėnų suorganizuotą perversmą, kuriuo buvo siekiama suvienyti salą su Graikija, įsiveržė į šiaurinę Kipro dalį. 1983 metais ŠKTR paskelbė nepriklausomybę.

Tik Turkija pripažįsta ŠKTR, kuri yra priklausoma nuo Ankaros, suteikiančios jai trečdalį biudžeto.

Jei nė vienas kandidatas negaus daugiau kaip 50 proc. visų balsų, balandžio 26 dieną įvyks antrasis rinkimų turas.

Pagrindiniai A.Eroglu, kuris yra griežtojo kurso šalininkas, varžovai yra parlamento vadovė ir buvusi ministrė pirmininkė Sibel Siber – vienintelė kandidatė moteris, bei Mustafa Akinci, rinkimuose dalyvaujantis kaip nepriklausomas kandidatas.

Rinkėjų pasirinkimais lems, kas sėdės priešais Kipro graikų prezidentą Niką Anastasiadį per derybas dėl šios Viduržemio salos suvienijimo.

Kipro sala yra padalyta nuo 1974 metų. Maždaug 1 tūkst. taikdarių stebi paliaubų liniją, einančią per Nikosijos – paskutinės padalytos Europos sostinės – širdį.

Derybos dėl šios salos suvienijimo vyksta jau ne vieną dešimtmetį, bet iki šiol buvo bevaisės. 2004 metais Kipro turkai pritarė vienam tuometinio Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Kofi Annano pasiūlytam planui, bet jį atmetė dauguma Kipro graikų.

Tais metais vis dar padalytas Kipras įstojo į Europos Sąjungą (ES), ir nors šiaurinė salos dalis techniškai priklauso šiam blokui, Kipro turkai negali naudotis beveik visais narystės ES teikiamais privalumais.