Kone ketvirčiui milijono žmonių Kalifornijoje nurodyta evakuotis ar saugotis gaisrų.

Santa Kruzo kalnuose į pietus nuo San Fransisko, kur siaučia „CZU Lightning Complex“ vadinamas gaisras, pareigūnai paskelbė atokiame Last Čanso rajone radę 70 metų vyro palaikus. Anksčiau buvo pranešta apie šio vyro dingimą. Kad pasiektų tą į šiaurę nuo Santa Kruzo miesto esančią vietovę vingiuoto, į statų šlaitą kylančio keliuko gale, kur yra maždaug 40 prie elektros tinklų neprijungtų namų, policija turėjo pasinaudoti sraigtasparniu.

Last Čansui galiojo nurodymas evakuotis ir Santa Kruzo šerifo departamento vadovo pavaduotojas Chrisas Clarkas sakė, jog tai turėtų primygtinai priminti gyventojams, kad būtina evakuotis iš to rajono.

„Tai vienas tamsiausių periodų, kuriuos išgyvenome dėl šio gaisro”, – sakė jis.

Tai pirmoji „CZU Lightning Complex“ auka ir septintas per pastarąją savaitę valstijoje dėl gaisrų žuvęs žmogus. Iš viso Kalifornijoje siautė 650 miško gaisrų, kurių daugelį sukėlė daugiau kaip 12 tūkst. nuo rugpjūčio 15-osios užfiksuotų žaibų. Su ugnimi grumiasi 14 tūkst. ugniagesių, 2,4 tūkst. mašinų ir 95 lėktuvai.

Santa Kruzo gaisras yra vienas iš trijų „kompleksų“ – gaisrų grupių visose San Fransisko įlankos pusėse. Visas šias gaisrų grupes sukėlė žaibai.

Savaitgalį, kai atlėgo šiam metų laikui nebūdingas karštis ir nurimo vėjas, ugniagesiai padarė pažangą. Tačiau sekmadienį vakare Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) paskelbė perspėjimą sausros nukamuotam rajonui dėl aukštos oro temperatūros, mažo oro drėgnumo, žaibų ir vėjo gūsių iki 105 km per valandą. Pasak meteorologų, tai „gali nulemti pavojingą ir neprognozuojamą ugnies elgesį“.

Gaisras „LNU Lightning Complex“ vyno regione į šiaurę nuo San Fransisko ir kompleksas „SCU Lightning Complex“ į pietryčius nuo šio miesto per savaitę virto dviem iš trijų didžiausių gaisrų per valstijos istoriją. Abu šie gaisrai apėmė daugiau kaip 1 295 kvadratinius kilometrus.

LNU pareikalavo daugiausiai aukų ir padarė daugiausiai nuostolių: per jį žuvo penki žmonės, buvo sunaikinti 845 namai ir kiti pastatai. Trys iš aukų žuvo namuose, kuriems galiojo nurodymas evakuotis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)