Tikėtina, kad per paliaubų kaimelyje Panmundžome Šiaurės Korėjos pareigūnai sieks tvirtų Seulo patikinimų, kad Pietų Korėja neberengs bendrų karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas po antradienį įvykusio istorinio susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu pareiškė, kad sąjungininkai „geros valios“ vardan turėtų sustabdyti karines pratybas, kol vyks derybos dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo.

Pietų Korėjos prezidentūra nurodė, kad tebesiaiškinama, ką D. Trumpas iš tikrųjų norėjo pasakyti ir kokie yra jo ketinimai. Vis tik pareigūnai pridūrė, kad sąjungininkai turėtų ieškoti įvairių galimybių „labiau paskatinti“ dialogą su Šiaurės Korėja.

Gynybos ministerija Seule pranešė, kad per kariškių derybas daugiausiai dėmesio bus skiriama pastangoms įgyvendinti susitarimus, pasiektus per anksčiau šiais metais įvykusius Kim Jong Uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimus. Abu lyderiai pažadėjo imtis priemonių karinei įtampai mažinti ir karo grėsmei eliminuoti.

Ketvirtadienį pradedamos abiejų Korėjų kariškių diskusijos yra pirmosios nuo 2007 metų gruodžio šių šalių generolų lygio karinės derybos.

„Dėsime didžiausias pastangas, kad atneštume naują taikos epochą Korėjos pusiasaliui“, – prieš derybas žurnalistams sakė Pietų Korėjos generolas majoras Kim Do-gyunas.

Korėjos kariškiai gali tartis dėl reguliarių karinių pasitarimų ir tiesioginės telefono linijos tarp abiejų šalių kariuomenių aukšto rango pareigūnų įkūrimo. Tikėtina, kad taip pat bus aptartos pastangos susigrąžinti karių, dingusių ir galbūt žuvusių per 1950–1953 metų Korėjos karą, palaikus.

Moon Jae-inas susitiko su Kim Jong Unu balandį ir gegužę. Nors Pchenjanas pastaraisiais metais vykdė provokuojančius balistinių raketų ir branduolinius bandymus, abi šalys susitarė surengti įvairių lygių taikos derybų, įskaitant diskusijas dėl karo išskirtų šeimų narių susitikimų ir galimybės pasiųsti jungtinę sportininkų delegaciją į rugpjūtį Džakartoje vyksiančias Azijos žaidynes.

Abi Korėjos pusiasalio valstybės techniškai tebekariauja, nes 1950–1953 konfliktas buvo užbaigtas tik paliaubomis, o jokia taikos sutartis nebuvo pasirašyta.