Derybos paliaubų kaimelyje Panmundžome, esančiame prie pusiasalį dalijančios Demilitarizuotosios zonos, prasidėjo praėjus kiek daugiau nei savaitei po Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno naujametinėje kalboje išsakytos užuominos, kad jis galėtų pasiųsti delegaciją į Pietų Korėjoje ateinantį mėnesį vyksiančias Pjongčango žiemos olimpines žaidynes.

Atsakydamas Seulas pasiūlė surengti aukšto lygio dialogą, o praeitą savaitę kaimyninės šalys vėl įjungė tiesioginio ryšio liniją, blokuotą beveik dvejus pastaruosius metus.

Seulo penkių narių delegacija, vadovaujama suvienijimo ministro Cho Myoung-gyono, atvyko į Panmundžomą automobilių kolona.

Panašaus dydžio Šiaurės atstovų grupė, vadovaujama institucijos, atsakingos už abiejų Korėjų santykius, vadovo Ri Son Gwono, perėjo karinę demarkacijos liniją Panmundžome, matyti paskelbtose nuotraukose. Šis susitikimas vyksta šalia vietos, kur prieš du mėnesius vienas Šiaurės Korėjos karys pabėgo į Pietų Korėją, nors buvo pašautas ir sunkiai sužeistas.

Cho Myoung-gyonas ir Ri Son Gwonas atrodė nusiteikę dalykiškai ir paspaudė vienas kitam rankas prie įėjimo į Taikos rūmus – pastatą į pietus nuo sienos, kur vyks diskusijos.

„Įteikime žmonėms brangią Naujųjų metų dovaną, – sakė Ri Son Gwonas. – Sakoma, kad dviejų kelionė trunka ilgiau negu keliaujant vienam.“

Cho Myoung-gyonas savo ruožtu jam sakė, kad Seulas įsitikinęs, jog Pjongčango žaidynės „taps taikos olimpiada, kai mūsų brangūs svečiai iš Šiaurės prisidės prie daugelio kitų iš viso pasaulio“.

„Žmonės smarkiai trokšta pamatyti, kaip Šiaurė ir Pietūs žengia į taiką ir susitaikymą“, – pridūrė jis.

„Taikos olimpiada“

Šis tonas radikaliai skyrėsi nuo pastarųjų metų retorikos, kai Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas svaidėsi abipusiais asmeniniais įžeidimais ir karo grasinimais, o Pchenjanas leido raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį, ir įvykdė savo šeštą, kol kas galingiausią branduolinį bandymą.

Po Šiaurės Korėjos branduolinio ir raketų bandymų Seulas labai norėjo paskelbti Pjongčange vos 80 km į pietus nuo Demilitarizuotosios zonos įvyksiančias žaidynes „taikos olimpiada“, bet kad šis apibrėžimas būtų teisingas, reikia Pchenjano dalyvavimo.

Šiaurės Korėjos derybininkai pasiūlė pasiųsti į olimpiadą atletų ir aukšto lygio delegaciją.

Jeigu šis klausimas bus galutinai suderintas, liks išspręsti vieną pagrindinių darbotvarkės klausimų - ar abiejų Korėjų sportininkai drauge pasirodys per olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijas, kaip buvo 2000-aisiais Sidnėjuje, 2004-aisiais Atėnuose ir 2006-aisiais per žiemos olimpiadą Turine.

Taip pat bus aptarti Šiaurės Korėjos delegacijos dydis ir sudėtis, jos apgyvendinimas, kurį, kaip tikimasi, turėtų apmokėti Seulas. Pjongčango olimpiada vyks vasario 9-25 dienomis.

Grupė galėtų gyventi kruiziniame laive Sokčo mieste, už maždaug valandos kelio automobiliu nuo olimpiados vietos. Tai sudarytų sąlygas atidžiai stebėti ir kontroliuoti jos judėjimą.

Kadangi kvalifikacinius etapus įveikė tik du Šiaurės Korėjos žiemos sporto šakų atstovai, šalis savo delegaciją tikriausiai pastiprins šokėjomis, sako analitikai.

Šimtai jaunų Šiaurės Korėjos šokėjų kėlė nemenką sujudimą per tris ankstesnius tarptautinius sporto renginius Pietų Korėjoje.

„Kad pasiektų trokštamą efektą ir patrauktų dėmesį, Šiaurės Korėja turės išsiųsti savo gražiųjų sveikintojų būrį“, – sakė An Chan Ilas, 1979 metais pabėgęs iš Šiaurės Korėjos, tapęs mokslininku ir dabar vadovaujanti Seule įsikūrusiam Šiaurės Korėjos studijų institutui „World Institute for North Korea Studies“.

Pietų Korėjoje buvo pranešta, kad Šiaurės Korėja galėtų atsiųsti aukšto rango delegaciją su Kim Jong Uno jaunesniąja seserimi Yo-Jong, kuri yra įtakinga valdančiosios Darbininkų partijos narė.

„Ne tik olimpiada“

Be olimpiados abi šalys galėtų iškelti savų prioritetinių klausimų, kurie, pasak analitikų, bus daug sunkesni.

Pietų Korėja nori aptarti šeimų susijungimo atnaujinimą, bet Pchenjanas ankstesnius tokius pasiūlymus atmesdavo, sakydamas, kad nesvarstys tolesnių šeimų susitikimų, jei Pietų Korėja negrąžins kelių Šiaurės Korėjos piliečių.

Seulas pageidauja, kad šeimų, išskirtų per 1950–1953 metų Korėjos karą, naujas susitikimas įvyktų tuo pačiu metu, kai vyks olimpiada.

Pchenjanas savo ruožtų tikriausiai norės spausti, kad Seulo ir Vašingtono kasmet rengiamos didelės bendros karinės pratybos būtų visam laikui nutrauktos.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja, tikriausiai norėdamos padėti sumažinti nervingumą, praėjusią savaitę sutiko atidėti pratybas „Foal Eagle“ (Jaunasis erelis) ir „Key Resolve“ (Esminis ryžtas) ir surengti jas po olimpiados.

Savaitgalį D. Trumpas išreiškė viltį, kad retos abiejų Korėjų derybos apims „ne tik olimpiadą“ ir kad vėliau Vašingtonas galės prisidėti prie proceso.

Tačiau JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley sakė, kad JAV pozicija „radikaliai nesikeičia“, ir pakartojo, kad Šiaurės Korėja dėl derybų su Vašingtonu privalo nutraukti branduolinius bandymus.

Šiaurės Korėja ketina siųsti savo delegaciją į Pjongčango žiemos olimpines žaidynes

Šiaurės Korėja teigia siųsianti savo delegaciją į 2018-ųjų žiemos olimpines žaidynes, kurios vasarį vyks Pietų Korėjoje, pranešė Seulas, juo remiasi transliuotojas BBC.

Ši proveržiu dvišaliuose santykiuose vadinama informacija pasirodė po to, kai Šiaurės ir Pietų Korėjų atstovai pirmą kartą per daugiau kaip dvejus metus susitiko aukšto lygmens derybose.

Skelbiama, kad Pchenjano delegacijoje, be kitų, dalyvaus atletai ir sirgaliai.

Be kita ko, Pietų Korėja žiemos žaidynių metu pasiūlė surengti per Korėjos karą išskirtų šeimų susitikimus.

Tai - itin jautrus klausimas abiem šalims, ir Seulas dėjo nuolatines pastangas, kad susitartų dėl tokių pasimatymų.

Pranešama, kad susitikimai turėtų vykti per kinų Naujuosius metus, kurie šiemet švenčiami olimpinių žaidynių viduryje - vasario 16 dieną.

Seulas abiejų Korėjų sportininkams taip pat siūlė žaidynių atidarymo ceremonijos metu vyksiančiose eitynėse žygiuoti kartu. Ką Pchenjanas atsakė į tokį pasiūlymą, kol kas neaišku.

Paskutinį kartą šalys kartu su Korėjos pusiasalio vėliava ėjo daugiau kaip prieš dešimtmetį, 2006-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse.