Šis sprendimas, priimtas Šiaurės Airijai įtemptu metu, sukėlė sąmyšį Belfasto vienybės vyriausybėje.

„Šiandiena žymi to, kas buvo mano gyvenimo privilegija, pabaigą“, – sakoma jo pranešime, paskelbtame provincijoje atsinaujinus ginčui dėl prekybos susitarimų po „Brexito“.

Demokratinės junionistų partijos (DUP), kuri yra didžiausia probritiška junionistų jėga Šiaurės Airijoje, lyderis Jeffrey Donaldsonas anksčiau pagrasino sužlugdyti deleguotąją vyriausybę Belfaste, protestuodamas prieš prekybos susitarimus.

Trečiadienio vakarą ankstesnis DUP lyderis Edwinas Pootsas, asamblėjoje kuruojantis žemės ūkį, sakė nurodęs sustabdyti prekių iš Didžiosios Britanijos patikras uostuose.

Šios patikros yra numatytos vadinamame Šiaurės Airijos protokole, kuris numato iš Didžiosios Britanijos – Anglijos, Škotijos ir Velso – į Šiaurės Airiją keliaujančių prekių patikrą, kad jos nepatektų į Bendriją per Airijai paliktas atsargines duris.

DUP tvirtina, kad protokolas, kurį JK ir ES pasirašė atskirai nuo „Brexito“ prekybos ir bendradarbiavimo susitarimo, kenkia Šiaurės Airijos verslui ir prekybai.

Partija taip pat teigia, kad patikrinimai Airijos jūroje įvarė pleištą tarp jos ir kitų trijų JK sričių, taip pat pakeitė Šiaurės Airijos padėtį, lyginant su likusia JK dalimi.

E. Pootso žingsnis – oponentų pavadintas „triuku“ – buvo atliktas JK užsienio reikalų sekretorei Liz Truss ruošiantis deryboms su Europos Komisijos vicepirmininku Marošu Šefčovičiumi.

Briuselis šį žingsnį pavadino „nenaudingu“, teigdamas, kad jis „sukelia dar daugiau netikrumo ir nenuspėjamumo Šiaurės Airijos įmonėms ir piliečiams“.

Pasak Europos Komisijos atstovo, pasirašytas susitarimas yra „ vienas vienintelis sprendimas“, galintis apsaugoti 1998 metų taikos susitarimą, užbaigusį 30 metų trukusius neramumus Šiaurės Airijoje.

Šis susitarimas įpareigojo palikti atvirą sausumos sieną tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos pietuose.

Nusprendus atsistatydinti vos prieš aštuonis mėnesius pirmuoju ministru tapusiam P. Givanui, kartu su juo turės pasitraukti pirmojo ministro pavaduotoja, proairiškos partijos „Sinn Fein“ atstovė Michelle O'Neill.

Kiti Stormonto administracijos ministrai galėtų likti savo pareigose, tačiau vykdomoji valdžia nebegalės priimti jokių reikšmingų sprendimų, taip pat ir dėl savo biudžeto.

Šiaurės Airija ruošiasi daug dėmesio sulaukiantiems asamblėjos rinkimams gegužės mėnesį, o DUP nuomonių apklausose atsilieka nuo „Sinn Fein“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją