Tai yra pirmas kartas, kai junionistinės partijos negavo simbolinės daugumos parlamente.

Šie rinkimai buvo surengti, kad būtų išspręsta politinė krizė tarp istorinių konkurenčių – DUP ir „Sinn Fein“. Dabar šios partijos privalės pradėti derybas dėl bendro valdymo pagal valdžios pasidalijimo susitarimą, kuris turėtų užbaigti pilietinę nesantaiką Didžiosios Britanijos kontroliuojamoje provincijoje.

Galutiniai ketvirtadienį vykusių rinkimų rezultatai parodė, kad DUP laimėjo 28 mandatus, o „Sinn Fein“ teko 27 iš 90 pusiau autonominės asamblėjos vietų. Visi balsai buvo baigti skaičiuoti šeštadienį.

Šiaurės Airijos socialdemokratų ir darbo partija (SDLP) gavo 12 vietų, Alsterio junionistų partija – 10, Šiaurės Airijos aljanso partija – aštuonias, o kitos partijos pasidalijo likusias penkias vietas.

Tokie rezultatai reiškia, kad probritiškos partijos nebeturės daugumos parlamente. Taip nutiko pirmą kartą nuo Šiaurės Airijos provincijos įkūrimo 1921 metais.

DUP ir „Sinn Fein“ yra kartu vadovavusios Šiaurės Airijai po 1998 metų taikos susitarimo, kuriuo buvo užbaigtas tris dešimtmečius trukęs smurto proveržis. Per vadinamąjį Neramumais laikotarpį žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių.

Šiuose rinkimuose dalyvavo 64,8 proc. rinkėjų, ir tai buvo didžiausias aktyvumas nuo 1998 metų sutarties, vadinamojo Didžiojo penktadienio taikos susitarimo.

„Brexit“ paspartino politinę krizę regione, nes DUP palaikė išstojimo iš Europos Sąjungos idėją, o „Sinn Fein“ agitavo likti joje. Sausį įtampa tarp partijų dar labiau išaugo, nes dėl „Sinn Fein“ pasitraukimo sugriuvo vyriausybė.

Jei „Sinn Fein“ ir vėl nesutiks dirbti su DUP lydere Arlene Foster (Arlin Foster), buvusia Šiaurės Airijos pirmąja ministre, provincijos asamblėjos darbas gali būti nutrauktas, ir ji būtų valdoma tiesiogiai iš Londono.

A. Foster televizijai „Sky News“ sakė, kad rinkimų rezultatai yra „sudėtingi“.

„Atrodo, „Sinn Fein“ ši diena buvo labai gera“, – pripažino ji.
Tuo tarpu 10 mandatų gavusių Alsterio junionistų galutiniai rezultatai nenudžiugino, todėl atsistatydino partijos lyderis Mike'as Nesbittas (Maikas Nesbitas). „Atsakomybė baigiasi čia“, – pareiškė jis.