Politiškai ir socialiai nerami provincija be administracijos gyvena nuo 2017 metų sausio.

Konservatyvios probritiškos Demokratinės junionistų partijos (DUP) ir kairiojo sparno airių respublikonų „Sinn Fein“ vyriausybę sužlugdė nesutarimai dėl skandalo, susijusio su netinkamu lėšų panaudojimu.

Tačiau artėjantis JK išstojimas iš Europos Sąjungos suteikė partijoms naują impulsą pamėginti rasti kompromisą.

Po ketvirtadienį įvykusių rinkimų JK konservatorių vyriausybė susigrąžino daugumą parlamente ir galės įgyvendinti savo pažadą sausio 31-ąją išvesti šalį iš ES.

„Brexito“ poveikis Šiaurės Airijai ir sienos su ES priklausančia Airijos Respublika klausimas buvo dvi opiausios išstojimo derybų proceso temos.

Londono ir Briuselio parengtas susitarimas dėl „Brexit“ sąlygų numato, kad Šiaurės Airija turės toliau paklusti daliai ES taisyklių, o tam kas ketverius metus bus reikalingas provincijos asamblėjos pritarimas.

„Rinkimai viską drastiškai pakeitė“, – BBC radijui sakė „Sinn Fein“ vadovė Mary Lou McDonald.

2017 metais vykusiuose rinkimuose tuometinė premjerė Theresa May neteko daugumos parlamente, todėl turėjo sudaryti susitarimą dėl palaikymo su DUP.

Įtemptu „Brexit“ derybų laikotarpiu DUP pagal turimų vietų skaičių turėjo neproporcingai didelę įtaką Londone.

Tačiau po ketvirtadienio rinkimų, kuriuose ministras pirmininkas Borisas Johnsonas užsitikrino tvirtą daugumą, DUP neteko šios įtakos.

„Viliuosi, kad dabar jie vėl galės atsigręžti į namus ir mes galėsime drauge pašalinti visas kliūtis“, – sakė „Sinn Fein“ vadovė.

„Faktas, kad britų vyriausybė įvardija Šiaurės Airijos vyriausybės atgaivinimą vienu iš savo svarbiausių prioritetų. Viliuosi, kad taip ir yra“, – pridūrė ji.

„Nauja aritmetika“


Dalis analitikų sutaria, kad ketvirtadienio rinkimų baigtis gali pakeisti jėgų pasiskirstymą derybose dėl naujos vyriausybės Belfaste.

„Nauja aritmetika Vestminteryje taps rimta paskata DUP siekti susitarimo su „Sinn Fein“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologas Jamie Pow iš Belfasto Karalienės universiteto.

„Jeigu DUP nori likti svarbi, ji turės parodyti rinkėjams, kad gali veiksmingai dirbti“, – pridūrė jis.

650 vietų turinčiame JK parlamente po ketvirtadienio rinkimų dirbs 18 įstatymų leidėjų iš Šiaurės Airijos. DUP prarado dvi vietas ir dabar turės aštuonis įstatymų leidėjus. Savo apygardoje Belfaste ketvirtadienį nesėkmę patyrė ir viena ryškiausių figūrų šioje partijoje, jos vicepirmininkas Nigelas Doddsas, vadovavęs DUP frakcijai parlamente.

„Sinn Fein“ iškovojo septynias vietas, tačiau jos atstovų nebus parlamente, nes partija nepripažįsta jo jurisdikcijos.

Abi pagrindinės partijos surinko mažiau balsų, nes dalį jų elektorato perviliojo nuosaikesni judėjimai – šis faktas rodo, kad visuomenė pavargo nuo įstrigusių derybų dėl provincijos vyriausybės.

DUP ir „Sinn Fein“ gali sušvelninti savo pozicijas, nes nenori sulaukti rinkėjų kirčio per gresiančius Šiaurės Airijos asamblėjos rinkimus.

Britanijos Šiaurės Airijos reikalų sekretorius Julianas Smithas pažadėjo, kad provincijoje bus rengiami nauji rinkimai, jeigu iki sausio 13 dienos nebus suformuota vyriausybė.

Šiaurės Airija jau trejus metus gyvena valdoma valstybės tarnautojų.

„Tikiuosi, kad permainos ranka pasiekiamos“, – BBC radijui sakė DUP lyderė Arlene Foster.

„Sėsiu prie derybų stalo nusiteikusi parengti subalansuotą, proporcingą susitarimą, atspindintį faktą, kad Šiaurės Airijoje yra skirtingų bendruomenių ir visoms toms bendruomenėms turi būti vietos“, – pridūrė ji.