Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderis Jeffrey Donaldsonas pareikalavo „reikšmingų ir esminių pakeitimų“ Šiaurės Airijos protokole, pagal kurį Londonas sutiko su prekių, keliaujančių per Airijos jūrą, patikra išstodamas iš Europos Sąjungos.

J. Donaldsonas, prie DUP vairo stojęs birželį, turėtų susitikti su Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoju Marošu Šefčovičiumi, kuris patikino, kad Briuselis iš naujo nesiderės dėl šio protokolo.

Dviejų dienų vizito į Šiaurės Airiją atvykęs M. Šefčovičius paragino politikus „sušvelninti politinę retoriką“ ir ieškoti konstruktyvių sprendimų.

Dubline Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas pareiškė, kad Briuselis veikia „sprendimo režimu“, ir perspėjo, jog tarpvalstybinio bendradarbiavimo nutraukimas ir politinis krachas Šiaurės Airijoje niekam nenaudingas.

Tačiau savo kalboje J. Donaldsonas nurodė, kad „politinė realybė yra ta, kad mūsų politinės institucijos neišgyvens nesugebėjus išspręsti protokolo sukeltų problemų“.

„Pasakysiu aiškiai: jeigu galiausiai reikės rinktis, likti pareigose ar įgyvendinti dabartinės formos protokolą, vienintelis bet kurio junionistų ministro pasirinkimas bus atsisakyti pareigų“, – kalbėjo jis, perspėdamas, kad DUP gali išprovokuoti naujus rinkimus Šiaurės Airijoje.

Pasak J. Donaldsono, DUP traukiasi iš Šiaurės ir Pietų ministrų dialogo tarybos su ES narės Airijos vyriausybe, numatytos 1998 metų taikos susitarimo, nutraukusio tris dešimtmečius trukusį smurtą dėl britų valdymo Šiaurės Airijoje, 2-me skyriuje.

„Tokiomis aplinkybėmis negalima tikėtis, kad junionistai veiks pagal 2-ą skyrių taip, lyg niekas nebūtų pasikeitę“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)