Policijos pareigūnai peržiūrėjo daugybę gaisro vaizdo įrašų bei nuotraukų ir mano, kad gaisro židinys buvo centrinėje katedros dalyje, netoli smailės pagrindo.

Pasak CNN šaltinių, gaisrą tiriantys pareigūnai skiria ypatingą dėmesį gotikos architektūros šedevro priešgaisrinės apsaugos sistemai: manoma, kad jos jutikliai galėjo veikti netinkamai. Tokia išvada daroma, nes katedros saugos tarnyba gaisrą pastebėjo tik tuomet, kai liepsnos aukštis jau siekė beveik tris metrus.

Anksčiau buvo pranešta, kad katedros priešgaisrinė signalizacija suveikė du kartus, tačiau pirmą kartą darbuotojams nepavyko aptikti ugnies. Kad pastatas dega, tapo akivaizdu tik po 23 minučių, kai signalizacija įsijungė antrą kartą.


Anot CNN, tyrėjų dėmesį taip pat patraukė rekonstrukcijos darbams įrengti liftai.

Per gaisrą, kuris prasidėjo nuo pastolių, įrengtų virš stogo dėl restauracijos darbų, nugriuvo Prancūzijos sostinės simboliu laikomos katedros smailė, įgriuvo stogas.

Pačiame sostinės centre stovinti šventovė – vienas garsiausių Europos architektūros paminklų – buvo statoma Paryžiaus vyskupo Maurice'o de Sully (Moriso de Siuli) iniciatyva nuo 1163 iki 1345 metų.

XIX amžiuje gotikinė katedra buvo restauruota: sutvarkytos skulptūros, nukentėjusios per Prancūzijos revoliuciją, pastatyta nauja smailė.

Victoro Hugo romane aprašytoje Paryžiaus Dievo Motinos katedroje kasmet apsilankydavo apie 14 mln. žmonių.