Miesto gatvėse buvo girdėti pasikartojančių nedidelių sproginėjimų, o iš rajono, kur demonstrantai padegė statybvietėje prieš jaunimo sulaikymo centro stovėjusius statybininkų namelius, kilo dūmai, pranešė AFP reporteris.

Demonstrantai taip pat supjaustė namelių ratus ir išdaužė langus. Riaušių policija stojo prieš demonstrantus, kurie nuo pipirinių dujų gynėsi skėčiais.

Laikraščio „The Seattle Times“ cituojami policijos atstovai sakė, jog buvo suimta 16 žmonių, kurie įtariami pareigūnų užpuolimu, pasipriešinimu ir atsisakymu išsiskirstyti.

Naujausia smurto banga kilo po to, kai policija ir federaliniai agentai ankstų šeštadienio rytą panaudojo ašarinių dujų ir jėga išsklaidė protestuotojus piečiau esančiame Portlande. Čia žmonės taip pat reiškė savo pyktį dėl itin kritikuojamų D. Trumpo planų dėl saugumo pajėgų didinimo.

Portlande – didžiausiame Oregono valstijos mieste – protestai prieš rasizmą ir policijos brutalumą naktimis vyksta jau beveik du mėnesius. Iš pradžių juos paskatino neginkluoto afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirtis nuo policininko rankų Minesotoje.

Portlandas taip pat yra miestas, kuriame federaliniai agentai vykdo itin prieštaringai vertinamas griežtas priemones, kurių nepalaiko vietos pareigūnai. Dėl to daugelis kalba apie autoritarizmo apraiškas.

Pilietiniai neramumai neapsiriboja tik Portlandu. Šeštadienį vietos žiniasklaida pranešė, jog Luisvilyje, Kentukio valstijoje, per judėjimo „Juodaodžių gyvybės svarbios“ protestą buvo pašauti trys sukarintos juodaodžių organizacijos nariai. Tačiau jų gyvybėms pavojus negresia.

Protestas buvo surengtas reikalauti teisingumo juodaodei moteriai, kurią miegančią jos namuose nušovė policija.

Antrosios prezidento kadencijos siekiantis D. Trumpas, kurio rinkimų kampanija remiasi „įstatymo ir tvarkos“ principais, praėjusį trečiadienį pranešė, kad į nusikalstamumo židinius, įskaitant Čikagą, bus pasiųsta „gerokai daugiau“ federalinių agentų.

Skelbiama, jog agentai dirbs su vietos teisėsaugos institucijomis, tačiau ne su riaušių kontrolės pajėgomis, kaip matyta Portlande.

Vietos valdžios pareigūnai jau perspėjo, kad priešinsis bet kokiam „Portlando stiliaus“ agentų dislokavimui.