Pranešimas buvo paskelbtas po to, kai J. Bidenas pareiškė, kad JAV nesvarsto bendrų branduolinių pratybų su Pietų Korėja, tuo akivaizdžiai prieštaraudamas Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk-yeolo komentarams, išsakytiems anksčiau šią savaitę.

Dvi saugumo sąjungininkės „tariasi dėl keitimosi informacija, bendro planavimo ir tolesnių bendrų įgyvendinimo planų, susijusių su JAV branduolinių priemonių veikimu, reaguojant į Šiaurės Korėjos branduolinius ginklus“, – teigiama Yoon Suk-yeolo kanceliarijos pranešime.

Laikraštyje „Chosun Ilbo“ pirmadienį paskelbtame interviu Yoon Suk-yeolas sakė, kad JAV turimo „branduolinio skėčio“ ir „išplėstinių atgrasymo priemonių“ nebeužtenka Pietų Korėjos gyventojams nuraminti.

„Branduoliniai ginklai priklauso Jungtinėms Valstijoms, tačiau planavimą, dalijimąsi informaciją, pratybas ir mokymus turėtų bendrai vykdyti Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos“, – teigė Yoon Suk-yeolas ir pridūrė, kad JAV šią idėją vertina „gana palankiai“.

Praėjus kelioms valandoms po interviu paskelbimo, J. Bidenas į klausimą, ar abi šalys svarsto galimybę rengti bendras branduolines pratybas, atsakė kategorišku „ne“.

Yoon Suk-yeolo kanceliarija pripažino J. Bideno atsakymą, tačiau teigė, kad JAV prezidentui „neliko nieko kito, tik atsakyti „ne“ į tiesioginį klausimą... be jokio konteksto“.

„Bendros branduolinės pratybos – tai terminas, kurį vartoja tik branduolinės valstybės“, – sakė Pietų Korėjos prezidento kanceliarijos atstovė spaudai Kim Eun-hye.

Šie apsikeitimai komentarais pasirodė po to, kai lyderis Kim Jong Unas paragino „eksponentiškai“ didinti savo šalies branduolinį arsenalą ir išbandė naujas tarpžemynines balistines raketas (ICBM), kad atremtų, jo nuomone, JAV ir Pietų Korėjos priešiškumą.

2022 metais Šiaurės Korėja beveik kiekvieną mėnesį vykdė sankcijas pažeidžiančius ginklų bandymus, be kita ko, paleido pažangiausią iki šiol ICBM.

Vadovaujant įžvalgiajam Yoon Suk-yeolui, Pietų Korėja sustiprino bendras karines pratybas su JAV, kurios buvo sumažintos pandemijos metu arba pristabdytos dėl nesėkmingų diplomatinių santykių su Šiaurės Korėja jo pirmtako laikais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją