Šis vizitas įvyks Vašingtonui ir Pchenjanui ruošiantis istoriniam aukščiausio lygio susitikimui.

Generolas Kim Yong Cholas antradienį atskrido į Pekino oro uostą, kur susitiks su Kinijos pareigūnais, ir kitą dieną iškeliaus į Niujorką, remdamasi diplomatiniais šaltiniais pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Ši kelionė yra dalis karštligiškų diplomatinių pasiruošimų birželio 12-ąją turinčiam Singapūre turinčiam įvykti Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui, nors Amerikos lyderis prieš kelias dienas pareiškė jį atšaukiantis.

JAV derybininkų delegacija, vadovaujama dabartinio Vašingtono ambasadoriaus Filipinuose Sungo Kimo, sekmadienį susitiko su Šiaurės Korėjos pareigūnais paliaubų kaimelyje Panmundžome prie abiejų Korėjų sienos.

JAV Valstybės departamentas sakė, kad atskira Baltųjų rūmų pareigūnų grupė taip pat išvyko į Singapūrą spręsti istorinio susitikimo logistikos klausimų.

Korėjos nacionalinio suvienijimo universiteto analitikas Chung Sung-yoonas sakė, kad Kim Yong Cholas bus aukščiausio rango Šiaurės Korėjos pareigūnas, atvykęs į Jungtines Valstijas nuo 2000 metais įvykusio vicemaršalo Jo Myong Roko susitikimo su tuomečiu Amerikos prezidentu Billu Clintonu.

Šis generolas jau ilgą laiką yra Šiaurės Korėjos lyderio dešinioji ranka ir atliko svarbų vaidmenį per pastarojo meto diplomatines pastangas užbaigti branduolinę priešpriešą Korėjos pusiasalyje.

Per vasarį vykusios Pjongčango žiemos olimpiados uždarymą jis sėdėjo šalia D. Trumpo dukters Ivankos. Per šį sporto renginį užsimezgęs dialogas tarp Pchenjano, Seulo ir jo sąjungininkų žymėjo didelį proveržį pastangose išspręsti branduolinę krizę.

Kim Yong Cholas taip pat lydėjo Kim Jong Uną per neseniai surengtas abi keliones į Kiniją, kur jie susitiko su prezidentu Xi Jinpingu. Generolas taip pat dalyvavo derybose su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, kai šis buvo nuvykęs į Pchenjaną.

„Kimo oficialus kolega yra Pompeo, bet jis taip pat gali stengtis susitikti su (nacionalinio saugumo patarėju Johnu) Boltonu ir netgi Trumpu, jei tai būtų įmanoma“, – naujienų agentūrai AFP sakė Chung Sung-yoonas.

Generolas Kim Yong Cholas, valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto pirmininko pavaduotojas, anksčiau užėmė aukštas pareigas kariuomenėje ir civilinės žvalgybos agentūrose. Pietų Korėjoje jis laikomas itin prieštaringu veikėju.

Seulas laiko Kim Yong Cholą 2010 metais įvykusio incidento, kai buvo nuskandinta Pietų Korėjos karinių jūrų pajėgų korvetė „Cheonan“ ir žuvo 46 jos įgulos nariai, organizatoriumi. Vis dėlto Šiaurės Korėja tvirtina nesanti susijusi su šia ataka.

Žuvusių jūreivių artimieji anksčiau šiais metais surengė protestą dėl generolo dalyvavimo žiemos olimpiadoje.

2009–2016 metais Kim Yong Cholas taip pat vadovavo Šiaurės Korėjos generaliniam žvalgybos biurui, atsakingam už kibernetinio karo priemones ir žvalgybos duomenų rinkimą.

Per šį laikotarpį Šiaurės Korėja smarkiai suintensyvino kibernetinių atakų kampaniją, įskaitant didelių nuostolių atnešusį įsilaužimą į kino studijos „Sony Pictures“ tinklus. Tą incidentą analitikai vadino mėginimu užkirsti kelią vienos amerikietiškos kino komedijos, pašiepiančios Kim Jong Uno režimą, išleidimui.