Etniniu valymu ir kitais žiauriais nusikaltimais, kurie buvo įvykdyti Balkanuose 1991-1993 metais, kaltinamas politikas į Nyderlandus išvyko reguliariu Jugoslavijos aviabendrovės JAT reisu. Iš Belgrado oro uosto lėktuvas pakilo maždaug 6 val. 45 min. (7 val. 45 min. Lietuvos laiku).

"Turiu jums pasakyti, kad praėjusią naktį gerai miegojau ir išvykstu į Hagą laimėti. Galiu pasakyti, kad jau dabar jaučiu tą pergalės skonį", - žurnalistams ir savo rėmėjams sakė 48 metų politikas.

Išlydėti V.Šešelį į oro uostą atvyko jo žmona, keturi sūnūs, taip pat jo vadovaujamos Radikalų partijos pareigūnai bei maždaug šimtas rėmėjų.

Buvęs Jugoslavijos lyderio Slobodano Miloševičiaus sąjungininkas V.Šešelis, kuris 1984 metais tuometinės socialistinės Jugoslavijos teismo buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti už antikoministinį esė, ne kartą sakė, kad savanoriškai pasiduos JT tribunolui.

Šis Tribunolas buvo įsteigtas persekioti asmenis už sunkius humanitarinės teisės pažeidimus, kurie buvo įvykdyti praėjusį dešimtmetį per Balkanų karus. V.Šešelis tvirtina, kad jo "sąžinė rami" ir jis įrodys savo nekaltumą.

Paskelbtas V.Šešelio kaltinamasis aktas yra dar vienas Tarptautinio tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) prokurorų mėginimas užveržti kilpą S.Miloševičiui, kuris nuo praėjusių metų vasario Hagoje teisiamas dėl karo nusikaltimų Kroatijoje, Bosnijoje ir Kosove.

TTBJ pateikė V.Šešeliui kaltinimus dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų, įskaitant kaltinimus dėl Kroatijoje, Bosnijoje ir Šiaurės Serbijos Voivodinos provincijoje vykdytų persekiojimų, žudynių, nužudymų ir kankinimų.

Radikalių serbų nacionalistų garbinamas, tačiau kroatų ir Bosnijos musulmonų nekenčiamas V.Šešelis pripažino, kad jo partija išsiuntė kariauti tūkstančius savanorių kovotojų, tačiau jie nekalti dėl karo nusikaltimų.

V.Šešelis, kaip ir S.Miloševičius, tvirtina, kad TTBJ veikla nukreipta prieš serbus.

Jis teigė neabejojąs, kad jam pavyks apginti savo gerą vardą, bei pabrėžė neketinąs prašyti jokių Belgrado vyriausybės garantijų, kad kol lauks teismo, jis galėtų likti laisvėje. Šią vyriausybę jis apibūdino kaip "išdavikų ir gangsterių" vyriausybę.

Per gruodį vykusius prezidento rinkimus V.Šešelis surinko maždaug milijoną balsų ir užėmė antrąją vietą po Jugoslavijos vadovo Vojislavo Koštunicos. Šie rinkimai dėl per mažo rinkėjų aktyvumo buvo paskelbti negaliojančiais.