A.Vučičius iškovojo pergalę, nors prieš rinkimus netilo kaltinimai, kad jis veda šalį prie autoritarinio valdymo.

Viešosios nuomonės tyrimų instituto IPSOS duomenimis, A.Vučičius surinko apie 55 proc. balsų – daugiau nei reikia pergalei jau pirmajame rinkimų ture pasiekti.

„Galime pasakyti, kad jis yra išrinktasis prezidentas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Marko Uljarevičius iš IPSOS.

Buvęs ombudsmenas Saša Jankovičius turėtų likti antras, surinkęs apie 16 proc. balsų.

47 metų A.Vučičius prezidento poste dirbs penkerius metus. Serbijoje prezidento pareigos yra labiau reprezentacinio pobūdžio, tačiau analitikai sako, kad A.Vučičius pasinaudos jomis savo valdžiai konsoliduoti, be kita ko, skiriant premjerą.

Proeuropietiškų pažiūrų A.Vučičius, kuris anksčiau buvo griežtas nacionalistas, nori atvesti 7 mln. gyventojų turinčią savo šalį į ES, tačiau palaiko artimus ryšius su tradicine Serbijos sąjungininke Maskva.

„Labai didžiuojuosi faktu, kad užsitikrinome didžiulį Serbijos piliečių pasitikėjimą... Tai rodo, kuria kryptimi Serbija nori eiti“, – sakė akivaizdžiai susijaudinęs N.Vučičius, sakydamas pergalės kalbą savo partijos būstinėje.

„Aiški dauguma Serbijos piliečių pasisako už tai, kad būtų tęsiamos reformos, kad Serbija toliau eitų savo proeuropiniu keliu ir išlaikytų savo ryšius su Rusija bei Kinija“, – sakė jis.

A.Vučičius padėkojo Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui už tai, kad priėmė jį rinkimų kampanijos metu.

Opozicinės partijos rinkimų kampanijos metu įspėjo rinkėjus nepatikėti vienam žmogui per daug valdžios. Tačiau sekmadienį A.Vučičius tokis būgštavimus atmetė.

„Jie gali kalbėti ką panorėję. Gerbsiu Serbijos konstituciją. Tai mano prievolė. Būtent tai ir darysiu“, – sakė A.Vučičius žurnalistams po to, kai atidavė savo balsą.

Daugelis premjero varžovų surinko mažiau balsų nei prognozavo apklausos: buvęs užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius gavo 5,8 proc., o ultranacionalistas Vojislavas Šešelis – 4,4 proc. balsų.

Tačiau 25 metų satyrikas Luka Maksimovičius, kandidatavęs kaip išgalvotas personažas Liubiša Preletačevičius, pravarde „Baltasis“ (Beli), surinko 9,3 proc. balsų.

Borato stiliaus baltu kostiumu, samurajiška šukuosena ir hipsteriška barzdele pasipuošęs L.Maksimovičius rinkėjams žadėjo: „Vogsiu, bet kai ką atiduosiu ir žmonėms.“